Případy se staly v první polovině listopadu. V takzvaném testovacím centru to funguje tak, že si student sám zvolí čas testu, který následně vykonává u přiděleného počítače pod přísným kamerovým dohledem. Součástí vstupu je například identifikace studijním průkazem a průchod bezpečnostním rámem.

Server získal nezávisle na sobě výpovědi 11 studentek, které byly v listopadu pro vpuštění k testu donuceny svléknout si podprsenku, případně na ně v tomto směru byl vyvíjen silný nátlak. „Škola pro mě není místo, kde chci chodit bez podprsenky. Kdybych bez ní chodit chtěla, tak si ji přece nevezmu. Cítila jsem se strašně ztrapněná, potupená a psychicky rozhozená,“ cituje server jednu z nich. Další studentky jejich výpovědi potvrzují jako svědkyně.

Rektor ČZU Petr Sklenička svolal v reakci etickou komisi, která posoudí oprávněnost pravidel nastavených v testovacím centru. Sejít by se měla „následujících dnech“, oznámila škola.

Provozně ekonomická fakulta však podle serveru nepřipouští, že by studentky musely podprsenky před vstupem do centra svlékat. „Sundání podprsenky v testovacím centru požadováno není, pásek s kovovou přezkou pro bezproblémový průchod nutné odložit je,“ uvedla tisková mluvčí univerzity Karla Mráčková.

Potvrdila ale, že bezpečnostní opatření fakulta zpřísnila. Podle ní obsluha centra nesmí vpustit studenty, kteří při průchodu bezpečnostním rámem spustí akustickou výstrahu. Důvodem byl masivní nárůst podvodů při písemných testech, například formou jejich focení a natáčení, dodala.

Děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Tomáš Šubrt na žádost o komentář nezareagoval, zástupce akademického senátu Vít Kluger se odkázal na tiskovou mluvčí Mráčkovou, doplnil server.

Fotogalerie
9 fotografií