Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Učitelé VŠ protestují proti nízkým platům, ministr je chápe. Na galavečer učitelů vyrazí i Pavlová?

Aktualizováno -
28. března 2023
16:23
Autor: ČTK, amb - 
28. března 2023
13:56

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) chápe rozčarování vysokoškolských pedagogů, kteří dnes protestují proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Problém ale nelze řešit pouhým dosypáním peněz z rozpočtu, racionalizovat svůj provoz musí univerzity, zdůraznil. Informace, jaké systémové a strategické kroky školy učiní, od nich má dostat do 21. dubna, řekl dnes Balaš novinářům při návštěvě základní školy v pražských Horních Počernicích.

Symbolicky v Den učitelů dnes část vysokoškolských pedagogů protestuje proti nízkým platům. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory.

„Chápu rozčarování těch, jejichž mzdy jsou opravdu nízké. Ale nejde to řešit jen na jedné straně,“ uvedl k protestům ministr školství Balaš.

Zopakoval vyjádření o výsledcích své pondělní schůzky se zástupci vysokých škol, ze které vyplynulo, že na řešení se musí vedle státu podílet i samotné školy. „Čekáme na informace ze strany univerzit do 21. dubna, jaké jsou jejich strategické a systémové kroky, abychom mohli mít argument pro to přidat do té kapitoly další prostředky,“ řekl Balaš.

Přetrvávající problém

Otázka financování vysokých škol je podle Balaše problematická posledních 20 let, problémy ale prohloubily objektivní potíže související s covidovou krizí a válkou na Ukrajině.

„Nedá se to řešit jen tím, že do systému nasypeme víc peněz, je třeba, aby z druhé strany byly vstřícné kroky. Aby se univerzity zamyslely, jestli na každé musí být stejný obor, jestli se to nedá spojovat,“ uvedl. Obory je podle něj nutné „racionalizovat“, protože rezervy existují.

Balaš avizoval, že o platech na univerzitách bude dnes mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ve středu by se jimi mohla zabývat vláda. Podle dokumentu, který minulý týden získala ČTK, by se mohl v letošním roce rozpočet univerzit na odměňování pedagogů mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů korun. Ministr se dnes k částce nevyjádřil.

„Jestli bude mít stát volné prostředky, to uvidíme, rozhodně o tom povedeme diskusi s premiérem, nebo na vládě,“ řekl. Minulý týden podle Balaše zabránilo projednávání materiálu vztahujícího se ke státnímu rozpočtu to, že nebyl na vládě kvůli nákaze covidem-19 ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Myslím, že se k tomu dostaneme zítra (ve středu), možná pozítří (ve čtvrtek),“ uvedl Balaš. Ve středu kabinet zasedá v Jeseníku v Olomouckém kraji, na programu zasedání by ale měla být především témata související s regiony.

V Praze se učitelé humanitních a sociálněvědních oborů vydali na protestní pochod z náměstí Jana Palacha na Hradčanské náměstí. V čele průvodu valí balvan, který má podle nich odkazovat na mytologického Sisyfa. Nesou také transparenty s nápisy jako „Bez sociálních věd si nebudeme rozumět“ nebo „Excelentní vědu za ostudné mzdy?“. Protestní akce Hodina pravdy se koná i v dalších univerzitních městech v Česku a její účastníci žádají pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění mzdových tarifů mezi obory na VŠ.

Cílem protestu je podpořit požadavky rektorů univerzit sdružených v České konferenci rektorů (ČKR) a Asociace děkanů filozofických fakult, uvedl Švec. Rektoři požadují, aby se navýšily finance pro vysoké školy na úroveň průměru států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy zhruba o deset miliard korun ročně více než nyní.

Dne učitelů se zúčastní také první dáma

U příležitosti Dne učitelů by se také měla v Ostravě první dáma Eva Pavlová zúčastnit slavnostního podvečeru, kde budou oceněni nejlepší ostravští pedagogové. Na twitteru sdílela informaci náměstkyně primátora pro školství a kulturu v Ostravě Andrea Hoffmannová (Piráti). 

„To je velmi pozitivní gesto. Zároveň by bylo dobré, kdyby prezident či jeho choť navštěvovali školy, které potřebují podporu a uznání. Školy ve vyloučených lokalitách či například učiliště,“ okomentoval to Blesk Zprávám Michal Kaderka z Učitelské platformy. 

„Mohla by se angažovat v sociální oblasti, což jsou znevýhodněné a sociálně slabé rodiny. Největší problémy ve vzdělávání mají děti z rodin v exekucích, žijících na ubytovnách, utečenců a podobně,“ domnívá se Radek Sárközi z Pedagogické komory.

Také by podle něj mohla řešit školní obědy zdarma či pro děti se speciálními alergiemi nebo dietami. Tématem by byly i vysoké absence dětí z vyloučených lokalit nebo dotace na školy v přírodě či kroužky.

Zanedbané vysoké školy

Ministr školství Balaš označil financování vysokých škol za dlouhodobě zanedbané. Podle dokumentu, který minulý týden získala ČTK, by se mohl v letošním roce rozpočet univerzit na odměňování pedagogů mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů korun.

Podpořit požadavky škol se rozhodl Vysokoškolský odborový svaz (VOS), který na dnešek vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. Výstražná stávka je podle akademika Františka Kratochvíla v plánu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Stávky v Olomouci se podle něj zúčastní i akademici z Ostravy a z Brna.

Video  První dáma Eva Pavlová v Polsku: Dostala i brož v ukrajinských barvách  - Blesk Zprávy - Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

mamelukanec ( 4. března 2024 13:16 )

me tehda rekli ze si mam najit lepe placenou pracu.......tak ze vazeni ucitele najdete si lepe placenou praci

jasnavolba ( 29. března 2023 14:09 )

Babiš vám zvedal platy! co jste udělali kvičeli jste na náměsti na něj špínu ted držte huby a užíte si tu vaší pakáž demekracie ty s vámi pěkně vyj....i! za Babiše jste žrali kvalitní seno ted nemáte na nekvalitní slámu a to vám přeje kobliha cha cha cha

Jirik-ta ( 29. března 2023 07:56 )

zkrátka rozkrádačka a taky všimný

krapotkin ( 29. března 2023 01:55 )

A tam si za to nenakoupí tanky, ale lexusní Mercedesy.

pindal ( 28. března 2023 19:34 )

Učitelé,asi nikdy neměli vysoké platy.Jenže to byli ještě ,relativně, dobře vychované děti.Dnes když máme,ten kapitalismus,tu svobodu kde nikdo neví co je dobře pro lidi jako celku,ale jenom ostré lokty pro sebe,tak to rodiče deprimuje.Děti to vycítí a tím se začnou plašit a jsou těžko zvla­datel­ní.Zř­ízení,­které myslí pouze na kapitál si s tímto problémem neví rady,také se s tím nechce zabývat a chce to přenést na učitele,tím že jim stále přidávají.Jenže ,ti to nevyřeší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa