Nové sídlo záchranářů se bude stavět na pozemcích vedle Polikliny Prosek v Praze 9. Stavba podle dřívějších informací začne v roce 2027, hotovo by mohlo být v lednu 2030. Cena projektu, který zhotoví vítěz architektonicko-urbanistické soutěže, tedy bratislavské studio Plural, je 137 milionů korun bez DPH. Vítězný projekt i další návrhy představili zástupci Prahy v pondělí v CAMP.

Těší nás, že pražská záchranná služba bude mít po více než 165 letech své existence vlastní sídlo. Dovolí nám to dostat všechny naše provozy, které vytvářejí zázemí pro chod záchranky, pod jednu střechu, a ještě více tak zefektivnit naše fungování,“ nechal se slyšet ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

Mezinárodní porota, v níž zasedlo několik renomovaných architektů, ale i politici, například náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS) či starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík (ODS), vybírala z celkem 19 řádně doručených návrhů, o vítězi však rozhodla jednomyslně. 

„V porotě probíhala intenzivní diskuse a debata, která byla velmi produktivní. Zkoumali jsme vše od funkčních vztahů přes výraz budovy až po její strategii udržitelnosti. Kvůli složitosti projektu pro nás byly velmi užitečné postřehy zástupců Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, kteří nám umožnili v krátkém čase hlouběji porozumět potřebám projektu. Celkově to byla fantastická zkušenost, která vyústila v jednomyslné rozhodnutí,“ uvedla jedna ze členek poroty, švýcarská architektka Jeannette Kuo.

Co zaujalo nejvíc?

A čím vítězný návrh zaujal? „Je cíleně pragmatický tam, kdy je funkčnost nezbytná, a zároveň nabízí ambiciózní image důležité služby, která zajišťuje bezpečnost Prahy. Právě tato kombinace robustního pragmatismu a ambiciózního výrazu dělá z této budovy vítězný návrh,“ uvedla porota v hodnocení projektu.

„Věřím, že nové sídlo našich strážných andělů bude nejen stavba, která esteticky působí, ale zároveň bude funkční a praktická pro ty, kteří v ní budou trávit svoji službu a 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu odtud budou vyjíždět zachraňovat životy Pražanů,“ uvelda Udženija.

Na druhém místě se umístil návrh od architektů Martinez Morero Recabarren Estudio S.L z Barcelony a třetí skončil pražský Atelier bod architekti. Všechny tři návrhy si můžete prohlédnout v galerii.

Fotogalerie
11 fotografií