Nadporučík Radek Mudroch, šéf 7. oddělení obecné kriminality na Praze 1, byl mezi prvními u dopadení pomstychtivého Dvořáka poté, co muž 29. června 2021 zavraždil pracovnici úřadu práce v Praze, která podle jeho názoru mohla za to, že přišel o dávky. Ten den měl službu až odpoledne, sledoval ale zprávy, a když zjistil, co se semlelo, zaktivoval celé oddělení a pustili se do akce. Hned poté, co ke střelbě došlo, se totiž rozjela obrovská mašinérie, po střelci pátraly stovky policistů.

„Postupem času, který od skutku uplynul, jsme rozšiřovali perimetr, kam se ten člověk za tu dobu mohl dostat. Kdyby skočil do auta a hned odjel, mohl být už za Prahou, ale něco mi říkalo, a nejenom mně, ale určitě i spoustě mých kolegů, že tady někde bude, že je někde zašitý a že vyleze. A to se později potvrdilo,“ svěřil se kriminalista pro podcast Bez lítosti.

Co mezitím dělal střelec na útěku? Po činu se převlékl a vyrazil do Františkánské zahrady, kde čekal, až se utiší zvuk policejních sirén, jež v okolí slyšel. Trvalo to zhruba dvě hodiny, než se odhodlal vyjít zpět do ulic. Tam si ho ovšem jedna z hlídek všimla a pachatele ohavného činu zadržela. Mudroch se u Dvořáka objevil jen chvilku poté, co ho první hlídka spoutala. Muže pak naložili a vezli na stanici do Bartolomějské, už po cestě se s ním Radek Mudroch snažil komunikovat, i když jak sám popisuje, bylo to velmi těžké - z muže totiž přímo čišela nenávist k policii. „Nic vám neřeknu, s policií vůbec nebudu spolupracovat, nebudu vám nic ulehčovat, zjistěte si to sami,“ řekl mu prý Dvořák. Pak se ale trochu rozmluvil. 

„Nesměl jsem na něj vůbec tlačit, protože on měl své tempo a byl poměrně rozvláčný, mluvil dost zeširoka. Řekl mi, že jestli chci vědět, co se stalo, tak mi to musí říct tak, jak on chce,“ uvedl Mudroch. Dvořáka vyslýchal potom i po cestě k lékaři i do Kongresové ulice, kde si střelce převzala mordparta. Mudrocha ale přizvali k výslechu, protože na něj Dvořák dobře reagoval. 

Vražda úřednice

Vrah kriminalistům během sedmihodinového výslechu s ledovým klidem popisoval, že zabíjel z pomsty, protože podle něj kvůli úřednici přišel o sociální dávky. „Vyprávěl naprosto bez emocí, studený, zlý chlap, vyprávěl to tak, že nám chvílemi běhal mráz po zádech. My už jsme v tu dobu věděli, že paní z úřadu už je po smrti, a on, což bylo hrozné, se pořád vyptával: A jak to dopadlo, ta ženská, je mrtvá? Bylo vidět, jak mu na tom záleželo. Že paní zemřela, jsme mu řekli až na konci výslechu, a to byl jeden z nejhrozivějších okamžiků. On se úplně rozzářil a řekl: Jo, tak to je dobře, že je mrtvá, to je skvělé, to jsem chtěl, to je bezva. Radoval se z toho, že se mu ji povedlo zabít,“ popsal Mudroch vrahova slova.

Video
Video se připravuje ...

Takhle policisté dopadli šíleného vraha v centru Prahy 

Poleptání kyselinou

Další domnělé příkoří bývalému leteckému konstruktérovi měla způsobit kolegyně z Aero Vodochody, prý mohla za jeho vyhazov. Už 25. června 2021 si na ni počkal a polil ji kyselinou. „Když zjistil, že ke koupi 96procentní kyseliny chlorovodíkové musí podnikat, prostě si založil firmu,“ popsal Mudroch Dvořákův plán. Dvořákovi se povedlo kyselinu získat a každý den jezdil k budově firmy na kole s kyselinou v termohrnku a na ženu čekal. Její režim měl sice pečlivě nastudovaný, ale nevěděl, že si vzala dovolenou. Když už mu zbývala poslední dávka kyseliny, své oběti se dočkal a kyselinu na ni vychrstl.

„Žena má doživotní následky a obrovské trauma. Útok se mu povedl, i když ne úplně tak, jak chtěl. Motiv jeho činu byl ale úděsný. Řekl: Chtěl jsem, aby byla poleptaná, ale bál jsem se, aby neoslepla. Chtěl jsem totiž, aby se každé ráno na sebe v koupelně musela koukat, jak je hnusná a ošklivá, a musela s tím celý život žít. Bál jsem se, aby neoslepla a abych ji nezabil, protože to by to měla moc jednoduché,“ vyprávěl Mudroch.

Chtěl vraždit dál

Ani to ovšem není vše, co má Dvořák na svědomí - ještě před vraždou a poleptáním se chtěl pomstít své bytné, která ho chtěla vystěhovat. Vyrobil výbušné zařízení, které ji mělo zabít, místo toho ale zranilo policistu. A v šíleném řádění chtěl pokračovat i po vraždě na úřadu práce, jak sdělil kriminalistovi. Plánoval jít s podomácku vyrobenou brokovnicí, která byla podle Mudrocha skutečně střelby schopná, do budovy soudu na Míčánkách a tam střílet. 

„Říkal jsem mu: Proboha, to jste si ale přece nemohl myslet, že byste se s takovouhle zbraní mohl dostat do budovy soudu a zastřelit soudce, o němž tvrdíte, že vám ublížil. A on mi na to odpověděl: Já jsem prostě plánoval, že půjdu služebním vchodem, zazvoním tam s tou brokovnicí a zastřelím prvního, kdo mi otevře. A já jsem se ptal: Proboha proč? Vždyť by to byl člověk, který s tím nemá absolutně nic společného. A on mi říká: To nevadí, ale pracuje tam, představuje tu soudní moc, která mi ublížila, to by mi stačilo,“ uzavřel kriminalista.

U soudu vrah nadával, musel být několikrát vyveden a na novináře ukazoval prostředníčky. Loni v listopadu byl odsouzen na doživotí. Verdikt potvrdil i Vrchní a Nejvyšší soud.

Bez lítosti

Za podcastem Bez lítosti stojí dokumentaristka a spisovatelka Martina Eretová. V sérii s podtitulem Kriminalisté, do níž patří mj. právě díl s Radkem Mudrochem, zpovídá policisty, kteří hráli důležitou roli při odhalení těch nejstrašnějších zločinů. Na svědomí má také stejnojmenný dokument vysílaný na televizi Prima, v rámci nějž navštěvuje české věznice a hovoří s doživotně odsouzenými vrahy.

Martina Eretová v pořadu Epicentrum:

Video
Video se připravuje ...

Jaké bylo setkání s vrahy? Martina Eretová o minisérii Bez lítosti Barbora Holá/Jan Jedlička

Fotogalerie
53 fotografií