Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejkontroverznější případy pražských soudů: Bestiální vraždy, Kočkův podnik i bizarní kruháč!

/
  • Jiří Dvořák si vyslechl rozsudek. (5. září 2022)
    31. prosince 2022 ● 06:20

    Pražské soudy v uplynulém roce řešily řadu případů a některé dost otřesné. Mezi nimi jednoznačně vyčnívá vražda úřednice z úřadu práce, kterou má na svědomí pomatený senior Dvořák. Řešila se ale i kauza s krycím názvem Úklid, ve které figuruje známý pražský podnikatel Jan Kočka. Soud se ale také například zabýval kruhovým objezdem před Prašnou bránou.

  • 1.

    Vražda na úřadu práce

    Jiří Dvořák si vyslechl rozsudek. (5. září 2022)
    Autor: Daniel Šesták

    Šílený střelec Jiří Dvořák (68) loni zastřelil úřednici na úřadu práce, když ho vyřadila z evidence a následně mu přestala chodit podpora v nezaměstnanosti. Dvořák navíc polil kyselinou svoji bývalou kolegyni z Aero Vodochody a na majitelku bytu, který si pronajímal nastražil výbušné zařízení. Soud mu vyměřil nejvyšší trest doživotí. Podle státní zástupkyně vykazoval způsob provedení trestných činů neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem. Předseda soudního senátu o Dvořákovi při vyhlášení verdiktu řekl, že je člověkem, kterému je zapotřebí zabránit navždy v přístupu mezi běžnou společnost.

  • 2.

    Tragická nehoda vězeňského autobusu

    Dopravní nehoda na Pražském okruhu
    Autor: David Malík

    Tahač s historickými americkými tanky se srazil s eskortním autobusem 2. května 2019 na Pražském okruhu u sjezdu na Řeporyje. Nákladní vůz s tanky jel do Plzně z Muzea obrněné techniky ve Smržovce na Jablonecku. Vozy po srážce začaly hořet, požár oba stroje poškodil a vězeňský autobus zničil. V havarovaném autobusu cestovalo devět odsouzených a deset příslušníků Vězeňské služby. Třiadvacetiletý dozorce při nehodě zahynul. Řidiče tahače státní zástupce obžaloval z obecného ohrožení z nedbalosti, za které mu hrozí maximálně desetileté vězení.

     

  • 3.

    Vražda seniorů kvůli vile v Bubenči

    Soud rozplétá vraždu partnerského páru z pražské Bubenče, ze které je obžalován Tomáš F.
    Autor: Koláž Blesk.cz

    Tomáš F. (26) a Jiří N. (27) byli odsouzeni za vraždu dvou seniorů, muži totiž měli zálusk na jejich lukrativní vilu v pražské Bubenči. Soud poslal do vězení na 25 let  Tomáše F. za vraždu, a na 5 let Jiřího N. za podvod. Muži ale z rozsudkem nesouhlasili, proto podali odvolání k Nejvyššímu soudu, i ten ale rozsudek potvrdil. Obhájce obou mužů upozornil podle svých slov ně některé nejasnosti, které soudní řízení provázely. „Má-li někdo dostat výjimečný trest, ať je vinen beze všech pochybností, což můj klient není,“ vyjádřil se pro Blesk.cz Tomášův obhájce Prokop Beneš.

  • 4.

    Kruhový objezd u Prašné brány

    Kruhový objezd u Prašné brány (5. května 2022).
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Městský soud v Praze zrušil povolení pro kruhový objezd u Prašné brány v centru města. Objezd nechala letos na jaře vybudovat městská část Praha 1. Podle verdiktu soudu ale postupovala nezákonně, protože veřejnost nemohla uplatnit námitky. Kromě získání nového povolení bude muset městská část zaplatit přes 23 000 korun advokátovi žalující strany.

  • 5.

    Děda úchyl

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia

    František T. (79) se měl na své vnučce dopustit sexuálního znuežití. Jeho případem se zabývá pražský městský soud. U soudu mimo jiné vypovídala i dcera jeho stávající družky, na níž se měl v minulosti rovněž dopustit podobného chování. Obžalovaný František tvrdí, že je to právě ona, kdo mu chce zničit život a celou rodinu se snaží poštvat proti němu. Pokud by se ukázalo, že se František na vnučce dopustil sexuálního zneužívání, hrozí mu pět až dvanáct let za mřížemi.

  • 6.

    Úklid

    Pražský městský soud pokračuje v projednávání rozsáhlého případu údajných daňových podvodů, ve kterém figuruje i pražský podnikatel Jan Kočka
    Autor: Blesk:Renata Matějková

    V kauze, kterou policisté vyšetřovali pod krycím názvem Úklid, je obžalováno 26 lidí a čtveřice firem, podle státního zástupce zkrátili daně zhruba o 150 milionů korun. Pětapadesátiletý Kočka s obžalobou nesouhlasí. Firmy podle státního zástupce fakturovaly neexistující služby, například úklidové či reklamní. Stát tím připravily na daních o 144 milionů korun - daň z přidané hodnoty zkrátili obžalovaní o zhruba 76 milionů a daň z příjmu právnických osob o 68 milionů korun. Deseti z nich hrozí až desetileté vězení. Ke skupině, které hrozí nejvyšší trest, patří i Kočka.

  • 7.

    Vražda novorozence

    Matka zavražděného novorozence stanula před soudem.
    Autor: Blesk: David Malík

    Šestatřicetiletá žena z Neratovic na Mělnicku minulý rok těsně před Vánoci porodila doma ve sklepní kóji dítě. Zdravého chlapečka měla následně udusit a nacpat do květináče. O dva dny později sama přinesla mrtvolku na policejní služebnu. Vrchní soud v Praze ji nyní poslal do vězení na 19 let, soudkyně podotkla, že neshledala podmínky pro uložení výjimečného trestu, nicméně kvůli závažnosti činu stanovila trest na horní hranici sazby.

  • 8.

    Učitel zabitý mačetou

    Učiliště po útoku na učitele Jana K.
    Autor: Blesk.cz

    Hrůzný případ, který se odehrál letos v poslední březnový den na učilišti v pražské Michli, začal rozplétat pražský Městský soud. Student Jaroslav Ř. podle obžaloby přišel do kabinetu učitele Jana (†74) a zavraždil ho mačetou! Mladík nesouhlasí s tím, že by vraždu plánoval. „Nechtěl jsem to udělat, ale on mě vyprovokoval,“ řekl u soudu. Za vraždu po předchozím uvážení mu hrozí až 20leté vězení.

     

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy