„Toho dne jsem zkolaboval v šatně po tréninku boxu,“ vzpomíná na dobu před pěti lety Jaroslav a dodává: „Můj trenér okamžitě zahájil masáž srdce a volal rychlou. Dostal jsem se do péče prof. MUDr. Jana Bělohlávka z VFN. Dnes chodím každý půlrok na kontrolu, sportuju a žiju zdravě,“ vysvětluje Jaroslav.

Pana Lukáše postihla srdeční zástava před měsícem. „Vyjeli jsme si na rodinný cyklistický výlet. Zastavil jsem a zhroutil se v křečích. Manželka se spojila se záchrankou a poskytla mi první pomoc,“ vypráví. Týden si pobyl v nemocnici, lékaři mu voperovali stent, který udržuje průchodnost srdečních tepen. Už brzy se chce vrátit do práce.

Přežijí i pacienti po 60minutové zástavě

Perfektně fungující systém od laické první pomoci po odborné zásahy týmu lékařů dokáže vrátit zpět do života pacienty se srdeční zástavou. Dříve měli jen mizivou šanci na přežití. Dnes ani hodinu trvající srdeční zástava nemusí znamenat neřešitelný stav.

Anketa

Víte, jak správně provádět masáž srdce?

Ano
-Ne

Masáž srdce: Jak na to?

Klekněte si vedle hrudníku postiženého, položte mu jednu dlaň na střed hrudníku, dlaň druhé ruky přiložte na první. Tlak vyvíjí pouze hrana dlaně. Nakloňte se nad postiženého, ruce mějte napjaté v loktech a stlačujte hrudní kost o 5 až 6 cm. Stlačování provádějte ve frekvenci 100 až 120 stlačení za minutu (pomoct může tempo písničky Rolničky, rolničky).

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá infarkt myokardu? Youtube/BioDigita, Inc

Fotogalerie
21 fotografií