Palác Savarin začala skupina Crestyl rekonstruovat koncem roku 2021, veřejnosti se podle Micky otevře v příštím roce. Kromě toho je v plánu vybudování obchodního a kancelářského komplexu pasáží a podzemních prostor, které propojí ulice Na Příkopě, V Cípu a Jindřišská s Václavským náměstím.

Ministerstvo kultury loni zrušilo kladný památkový posudek pro původní verzi projektu přestavby, který následně firma stáhla a nedávno požádala o územní rozhodnutí pro novou verzi vytvořenou studiem britského designéra a architekta Thomase Heatherwicka. Aktuální kladné stanovisko podle firmy vydal magistrátní odbor památkové péče po konzultaci s Národním památkovým ústavem.

Centrum se bude podle informací developera skládat ze čtyř na sebe navazujících samostatných částí s vlastním způsobem využití. Středobodem projektu bude historická budova jízdárny, kolem které vznikne ve vnitrobloku náměstí se zahradou, kavárnami a restauracemi. Kromě obchodních a kancelářských prostor bude podle Micky součástí projektu i prostor určený zejména pro kulturní a společenské akce nebo nový vstup do metra.

Slovanská epopej

Minulé vedení magistrátu uzavřelo předběžnou dohodu s Crestylem ohledně Slovanské epopeje, podle které by mohla být slavná plátna v budoucnu umístěna v prostorech vybudovaných v podzemí projektu. Letos malířův příbuzný John Mucha po dohodě s vedením města ukončil dlouholetý soudní spor, kterým zpochybňoval vlastnictví obrazů Prahou kvůli tomu, že stále nevybudovala odpovídající výstavní prostory, což bylo Muchovou podmínkou pro jejich darování.

Následně novou žalobu na vlastníka epopeje podala druhá malířova dědička Mucha Plocková. Zároveň požádala o předběžné opatření, které by zabránilo městu do rozhodnutí o vlastnictví pláten uzavřít nájemní smlouvu na prostory v Savarinu. Soud jí v tom nedávno vyhověl, primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) následně uvedl, že magistrát se proti rozhodnutí odvolá. Slovanská epopej je nyní zapůjčena na zámek v Moravském Krumlově, a to do roku 2026.

Fotogalerie
24 fotografií