„Suma vyplývá ze snahy reagovat na vysokou inflaci,“ řekl Sulženko. Město podle něj navrhovanou částkou reaguje i na s inflací spojené růsty cen a ceny energií. Město navíc v minulosti již udělilo víceleté granty, kdy peníze na ně postupně vyplácí. V nich je na příští rok vázáno asi 270 milionů korun. Zvýšení tak má podle Sulženka sloužit také k tomu, aby na jednoleté granty zbylo 130 až 140 milionů Kč a nebyly tak omezovány na úkor víceletých.

O přidělení peněz rozhoduje magistrátní dotační komise složená z odborníků, která navrhne přidělit peníze pouze těm, kteří dosáhnou potřebné bodové hranice stanovené v jednotlivých dotačních oblastech. Konečné rozdělení peněz pak schvalují městští radní a zastupitelé.

Obměna

V komisi dojde letos v květnu k obměně dvou členů z řad odborníků a výměně předsedy, kdy nynějšího předsedu zastupitele Martina Bendu (Praha Sobě) má nahradit zastupitel Jakub Lepš (TOP 09). Náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) na jednání výboru řekl, že kontinuita rozhodování komise nebude narušena. Jména nových členů neuvedl, musí je podle něho ještě schválit vládnoucí koalice Spojených sil (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN.

Fotogalerie
7 fotografií