Výhled z lávky na Prahu nyní nově doplňuje například nápis: „Víc mrtvejch fízlů.“ Někteří Pražané na sociálních sítích zuří a volají po potrestání vandalů, jiní si posteskávají, že jde o předem prohraný boj.

„Lávku se nepodaří udržet čistou a nemá ani cenu se o to marně pokoušet. Betonový plochy jsou tak nějak vnitřně určený k tomu, být počmáraný. Jsou hlupáci architekti, kteří to nevědí a takový plochy pro ty čmáraly navrhují,“ stěžuje si v diskusi Dalibor F. „No asi ji měli rovnou nějak rozumně vyzdobit, tohle se dalo čekat, lidi jsou blbci a ničí si to sami sobě,“ navrhuje zase Lada B.

Nápad udělat z lávky legální plochu a přizvat k ní skutečné umělce se v diskuzích objevuje častěji, zdaleka ne všem se ale tato myšlenka líbí. Lidé také navrhují, aby byla lávka pod neustálým dohledem kamer, nebo dokonce ostrahy. Pražanům se ale protáčí panenky i nad tím, když si představí, kolik veřejných prostředků bude třeba na čištění vynakládat: „Myslím, že jediný kdo si myslel, že se to nestane, jsou lidi na radnici, jinak to bylo všem jasný a teď budeme platit desetitisíce za mytí a opravy. Platit by měl ten, kdo takovou pitomost schválil,“ podotýká v diskuzi Michal J.

Necelé tři měsíce po otevření Štvanické lávky už její vnitřní zdi "zdobí" několik čmáranic. Sprejeři si jí vzali do parády
Autor: Blesk

Na svých sociálních sítích se k celé situaci vyjádřil i starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě). Podle jeho informací se s čistěním čeká na to, až se magistrát dohodne s Pražskými službami na průběžném čištění: „Magistrát čeká na nabídku od Pražských služeb, protože nabídka zhotovitele, který to držel čisté do předání stavby, mu nevyhovuje. Místo ale, aby magistrát graffiti nechal průběžně čistit na základě objednávek a tím držel lávku čistou a mezitím vyjednával smlouvu s Pražskými službami, nebo s někým jiným, magistrát dojednává nějaké definitivní řešení. Ovšem údržba lávky nemá žádné definitivní řešení. Tam je prostě třeba se neustále starat,” podotýká Jan Čižinský ve svém příspěvku.

Magistrátu dokonce údajně nabídl, že za ně Praha 7 lávku vyčistí. „Dnes už jsem to nevydržel a zavolal jsem na magistrát, že to jsme ochotní vyčistit z Prahy 7, přestože nám lávka nepatří. Pokud dostaneme dovolení, autorský tým nám předá technologický postup a jsme připraveni lávku čistit, dokud nebude smlouva mezi magistrátem a Pražskými službami, aby lávka zůstala krásná a nedělala Praze ostudu,” dodává starosta Čižinský.

Mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický v reakci na jeho slova na sociální sítí X reagoval s tím, že Pražské služby od hlavního města obdržely žádost až ve středu odpoledne: „Magistrát se nám ozval odpoledne se žádostí o vyčištění lávky od graffiti. Žádnou nabídku jsme tak neposlali, dokud o ni město nepožádalo. Schůzka na místě proběhne zítra. Odstranění je pak předběžně plánováno na pátek.“

Video
Video se připravuje ...

Štvanická lávka je od pátku v provozu. Tři sta metrů dlouhá betonová konstrukce spojuje Holešovice a Karlín Blesk

Fotogalerie
45 fotografií