"Přestože se ukázalo, že památkově chráněná stavba je po požáru v horším stavu, než se původně předpokládalo, rekonstrukce postupuje dobře. V levém křídle, které se postupně zvedá k nebi, jsou mimo jiné smontované první čtyři oblouky ocelové konstrukce a do konce roku přibydou další dva. V průběhu října se bude betonovat zbývající třetina stropu suterénu," uvedl Zábranský.

Do konce roku začnou dělníci ve vyhořelém křídle betonovat štítovou stěnu směrem do Stromovky, zahájí práce na suterénních přístavcích a vjezdové rampě a chtějí začít i s montáží páteřních rozvodů v suterénu.

Ve střední hale už bylo opraveno a je připraveno na jarní instalaci zhruba 80 procent vitráží a polovinu ocelové konstrukce odborníci vyčistili takzvaným opískováním. Postupně obnovují i střechu. "Těch pokroků je tam samozřejmě více. Kvůli špatnému stavu byly bohužel kompletně odstraněny nohy hodinové věže. Nové jsou ale již vyrobeny a připraveny k montáži. Na věž se také časem vrátí svatováclavská koruna," sdělil Zábranský.

Při obnově střechy ve střední části dělníci sundali zhruba třetinu dřevěného malovaného podhledu, který odborníci restaurují, a staticky zajistili strop. Začali také instalovat nosnou konstrukci atik a opravovat kanály pro technologické rozvody. Restaurátoři obnovují pasířské prvky.

"Také oprava pravého křídla postupuje. Mimo jiné byla vybourána podlaha a odkryty původní technologické kanály, které nyní prochází sanací, a ve východní části křídla se položil podkladní beton," dodal Zábranský. Odmontovaná okna nyní opravují odborníci a dělníci pracují na fasádě a štukových prvcích.

Historie

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Úsilí o obnovu vyhořelého paláce provázely v minulosti problémy. Město se mimo jiné soudilo o peníze z pojistky po požáru. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky, aby ji dnes již bývalé vedení v říjnu 2019 zrušilo, neboť byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.

Video
Video se připravuje ...

Restaurační práce na vitrážích z Průmyslového paláce v dílnách Kolektiv ateliers v Novém Boru Blesk

Fotogalerie
70 fotografií