„V současnosti probíhá nová architektonická studie paláce, která by měla být hotova na počátku roku 2024. Termín začátku opravy je teď velmi těžké odhadovat, ale projekt má silnou podporu koalice (Spolu, Piráti a STAN) na magistrátu hlavního města,“ uvedla Moravcová.

Prázdný palác, který je ve špatném stavu, dostalo do správy muzeum před několika lety, neboť má dlouhodobě nedostatek výstavních prostor. „Palác Desfours je jednou ze stěžejních budov, se kterými muzeum do budoucna počítá a kde chce představit Pražanům a návštěvníkům nové, moderní a interaktivní muzeum, jaké doposud v hlavním městě chybí,“ uvedla Moravcová.

Podle dřívějších vyjádření by v paláci mělo muzeum umístit expozici dějin Prahy 19., 20. a začátku 21. století včetně dějin první a druhé světové války a dějin totality. Rovněž by se do něj mělo přestěhovat ředitelství muzea a vzniknout provozní zázemí. Nastěhovalo by se tam asi 60 zaměstnanců. Vedení muzea nyní sídlí v domě v Kožné ulici, kde je město spoluvlastníkem.

Klasicistní palác

Desfourský palác byl postaven v pozdně klasicistním stylu v letech 1845 až 1847. Architektem byl Josef Kranner, který jej vybudoval pro hraběte Desfours-Walderode. Uvnitř se částečně zachovaly původní interiéry, trojramenné vysuté mramorové schodiště, mozaikové parketové podlahy a další cenné předměty jako lustry, vitráže a kachlová kamna.

V minulosti se v Desfourském paláci konaly jednorázové výstavy. Prohlédnout si je můžete v galerii.

Video
Video se připravuje ...

Co všechno lze očekávat od výstavy Nevšechno? Zkráceně řečeno - vše myslitelné. David Zima

Fotogalerie
98 fotografií