Některé problémy Prahy se táhnou roky a jen těžko se hledá systémové řešení, jak záležitost vyřešit. Dalo by se říci, že za jakousi „sisyfovskou práci” (těžkou, ale marnou práci) lze označit snahy o zlepšení nočního klidu v centru metropole. Na začátku léta 2019 se tehdejší radní pro majetek Prahy 1 a současný místostarosta pro oblast kultury David Bodeček (Piráti) vyjadřoval ohledně nesnesitelného nočního „kraválu“. 

Na vlastní oči viděl „brajgl“, který dělají noční návštěvníci centra v ulicích Dlouhá, V Kolkovně nebo Masná. „Nenapadlo by mě, že bych toto byl schopen napsat. Jedná se o selhání naší městské části, nás, zastupitelů, ale zejména Magistrátu hl. m. Prahy,“ vyjádřil se upřímně na sociálních sítích už začátkem června 2019 David Bodeček. Poukazoval také na bezradnou městkou policii i na nedostatek strážníků. Nejhorší byla tehdy situace před M1 Lounge Bar & Club v Masné, následoval James Dean na rohu ulice V Kolkovně a nakonec Moonclub a Roxy v ulici Dlouhá. 

Strážníci se snaží, leč mnohdy marně

Statistika počtu oznámení na tísňovou linku 156 týkající se centra, tedy Prahy 1, mluví jasně. Podle tiskové mluvčí Ireny Seifertové přijali strážníci za letošních 6 měsíců od začátku roku celkem 573 hovorů.

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí v noci. Facebook - Valerie Talacková

„Za stejné období loňského roku se Prahy 1 týkalo 631 oznámení na tísňovou linku,“ sděluje Blesku. Ne ve všech případech ale bylo zjištěno protiprávní jednání. „Rušení nočního klidu strážníci řeší také na základě vlastních zjištění, typické jsou problémové lokality jako je Dlouhá ulice, V Kolkovně a podobně,“ dodává. Proto je také zajímavé srovnání reálného protiprávního jednání v centru. 

Za první pololetí roku 2023 vyjížděli strážníci k celkem 251 přestupkům rušení nočního klidu, což je skoro stejné číslo, jako pro rok 2018, kdy museli nasednout do aut celkem 295krát. To by znamenalo, že ke snížení „bordelu“ v nočních ulicích historické části Prahy nedošlo. Na druhou stranu v roce 2019 řešili strážníci dokonce 365 přestupků, v roce 2020 celkem 249 a v roce 2021 celkem 247 a v roce 2022 až 379. Nutno podotknout, že roky 2020 a 2021 poznamenala koronavirová pandemie.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

„Nejvíce případů rušení nočního klidu řešíme samozřejmě v letních měsících, kdy bývají okna otevřená a spící občany může ze spánku rušit v tiché ulici i jen procházející dvojice, která se spolu baví,“ upozorňuje však Irena Seifertová. Podzim je v tomto ohledu klildnější. V létě prý nejsou ojedinělé ani případy, kdy strážníci vyráží na stejné místo i několikrát za noc. „Všechna oznámení vždy prověřujeme, ale ne každé se následně také potvrdí,“ dodává.

Radnice Prahy 1 má dost!

„Otázka rušení nočního klidu je vedle parkování tou zcela zásadní,“ vyjádřila se starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09), podle které nebyla problematika hluku v důsledku neregulovaného nočního života efektivně řešena už tři volební období. 

Praha 1 se proto pustila do projektu, který se zaměřuje na rušení nočního klidu. Oddělení bezpečnosti kanceláře starosty začalo připravovat seznam problémových podniků, kvůli kterým se lidé bydlící ve stejné ulici nevyspí. Mimo vlastních „hlukových patrol“ využije též informace městské policie. Příprava evidence problematických provozen stále probíhá. „Zvukové emise jednotlivých podniků ověřuje oddělení bezpečnosti v součinnosti s posílenými motorizovanými hlídkami městské policie v nočních hodinách,” informuje tisková mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová. 

Až bude mít vedení radnice seznam, chce narušitelům klidu zrušit po celý den zahrádky a lavičky před provozovnami. Musí se však nejprve domluvit s Magistrátem hl. m. Prahy jakožto vlastníkem pozemku, nebo přesněji jeho akciovou společností Technickou správou komunikací (TSK). Radnice by ráda, aby TSK s problematickými provozovnami smlouvu neuzavíralo. „Oficiální součinnost vznikne v momentě schválení evidence problematických podniků," dodává Karolína Šnejdarová. 

Fotogalerie
9 fotografií