Interpol. Organizace, kterou všichni dobře známe, ale jen málokdo reálně ví, čím vším se toto mezinárodní policejní sdružení reálně zabývá. Veřejnost ho zná především s filmů, seriálů nebo knih. Kdo by si nevzpomněl na legendárního Hercula Poirota nebo poslední verzi Sherloca Holmese, kde v jedné z epizod Benedict Cumberbatch v databázi Interpolu hledá podezřelého z České republiky.

Jak ale Interpol vlastně vznikl? Je to až neuvěřitelné, ale tato mezinárodní organizace letos slaví už 100. výročí od svého založení. První myšlenka o mezinárodní policejní spolupráci se objevila už před první světovou válkou. „Myšlenku oživil Johann Schober, tehdejší vídeňský policejní prezident. V roce 1923 svolal do Vídně v Rakousku druhý mezinárodní kongres kriminální policie. Zúčastnili se ho zástupci 20 zemí,“ píše Interpol. Ve vídni také vznikla jakási první kartotéka zločinců, která byla předobrazem současné databáze.

Interpol a Vaňásek

Mezi těmi 20 zeměmi bylo i tehdejší Československo. Komise zasedala ve 20. letech několikrát, za Československo se jí účastnil nejprve vládní rada Jaroslav Klíma a po něm vládní rada Karel Slavíček. Když Slavíček zemřel, byl na VI. zasedání Mezinárodní kriminální policie v lednu roku 1930 vyslán tehdejší policejní rada Josef Vaňásek. „Vrchní policejní rada Josef Vaňásek zde byl poprvé jmenován oficiálním zástupcem republiky Československé,“ uvedl policejní historik Miloš Vaněček.

I tehdy policisté řešili podobné problémy jako jejich současní kolegové. Vaňásek ve Vídni s kolegy debatovali například o falšování cenných papírů, obchodu s lidmi ale také o vydávání zločinců. „Delegáti vydali návrh na stanovení přísných trestů pro osoby, jimž bylo prokázáno, že zašantročily ženy a děti,“ uvádějí spisy.

Vaňásek také na konferencích získával cenné zkušenosti od ostatních kolegů. Po jedné takové konferenci třeba ihned zavedl totiž vysílací stanici. „Zavedení jiskrové (vysílací) stanice u policejního ředitelství v Praze a stanic přijímacích u komisařství a kontrolních pohraničních stanic jeví se účelným, toto chybějící spojení nám dosud chybělo.“  Také ho fascinovaly motorizované německé jednotky. „Za nynějších poměrů vzhledem k nákladům spojeným s jejich pořízením nelze ke každému policejnímu komisařství či strážnici umístit vozidlo pro pohotovostní mužstvo,“ věděl o problémech policejní rada. Naposledy se Vaňásek účastnil XIII. konference v červnu roku 1937, jen rok na to umírá.

Interpol zažil i těžké časy, především během 2. sv. války, kdy se do jeho nejvyšších struktur dostal i zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava Reinhard Heydrich. Po konci války se však vrátil ke svým demokratickým principům.

Na seznamu jsou i Češi

V současné době je rozsah Interpolu obrovský, ve své databázi má přes 6 tisíc zločinců, převážně z Ruska. Jedním z nich je také nechvalně známý český lupič František Procházka, který před 16 lety ukradl půl miliardy korun. Dosud se ho však nepodařilo vypátrat. Naopak Interpol pomohl k dopadení Jaroslava Dobeše, který je znám jako „guru Jára“ a byl stíhán za znásilnění několika žen. Dopaden byl na Filipínách a odsedí si 9,5 roku.

Pomoc při katastrofách

Interpol ale může pomoct i při živelných katastrofách. „Třeba při tajfunu na Filipínách v roce 2008 zemřelo tisíc lidí. Tým Interpolu, skládající se z expertů na DNA a identifikaci obětí katastrof, pomáhal místním úřadům se zjišťováním totožnosti mrtvých. Od pozůstalých a zemřelých bylo odebráno více než 3000 vzorků DNA. Z 609 nalezených těl se 483 povedlo identifikovat právě prostřednictvím testů DNA a dalších tradičních metod jako odebrání otisků prstů a porovnání zubních záznamů,“ připomíná web Interpolu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Guru Jára může mít vliv i ve vězení, varuje Vojtíšek pdc, bp, Jiří Marek

Fotogalerie
10 fotografií