Přehlídky se účastní 227 vystavujících autorů a značek. Nebudou chybět workshopy, přednášky, módní přehlídky, zahraniční hosté, tematické výstavy ani experimentální a udržitelné projekty. Festival nově organizuje pro žáky a studenty Školní den.

Výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie Praha představí novinky tuzemského i mezinárodního designu v prostoru Superstudia prezentujícího firmy a značky a Openstudia určeného pro designéry, studenty a nezávislé tvůrce. Ve Velké dvoraně se budou odehrávat přednášky, diskuse a další doprovodný program. Téma ekologického designu a materiálů zahrne blok přednášek věnovaných udržitelnosti.

Malá dvorana nabídne 7. října 16 módních přehlídek tvorby oděvních designérů z Evropy, kteří se probojovali do finále soutěže Designblok Diploma Selection. Tvorba zavedených designérů se promísí se začínajícími autory a značkami. Připravené budou také workshopy Bohemian Perfection, během nichž si mohou účastníci vytvořit malované tenisky nebo textil s lidovým ornamentem, i tvůrčí dílny nazvané Designéři dětem.

V prvním patře Uměleckoprůmyslového muzea naváže na úspěch loňských ročníků výstava rodinných firem a tradičních výrobců Rodinné stříbro. Openstudio v Uměleckoprůmyslovém muzeu uvede premiéru výstavního projektu High Craft.

Během festivalu se uskuteční finále 9. ročníku mezinárodní soutěže diplomových prací produktového a módního designu Designblok Diploma Selection. Festival nově organizuje pro žáky a studenty Školní den, který se koná v dnešní úvodní den. Doprovodí ho vzdělávací program v podobě série volně přístupných přednášek a diskusí.

Největší projekt

V Královské zahradě na Pražském hradě chystá Designblok hlavní výstavu Designblok Cosmos. V ojedinělém prostoru slibuje představit největší putovní projekt za pětadvacetiletou historii festivalu, „výkladní skříň současného českého designu i zhmotněný manifest sdílených hodnot“. Instalace připomínající pro příchozího z venku jakýsi strašidelný dům z pouti nabídne návštěvníkům neobvyklý zážitek plynoucí z pobytu v zrcadlové místnosti doplněné skleněnými artefakty od desítky českých designérů. Efekt zrcadlících se stěn evokuje v příchozím pocit nekonečna. Pojízdná galerie zažije před Míčovnou Pražského hradu premiéru, její první zastávkou za hranicemi bude Milano Design Week v dubnu 2024.

V interiéru Míčovny se představí výstavní projekt Made by Fire. Představuje sto autorských děl a exponátů z Česka. Objekty ze skla, porcelánu a keramiky pocházející z výhně českých pecí. Výstava nabídne téměř stovku exponátů.