Žižkov, čtvrť s vlastní hlavou, „pankáči“ a vyhlášený hospodami. Stejně originální jsou zde také obchody. Ačkoliv prochází Praha 3 v posledních letech proměnou, kdy se z původně pulzující dělnické čtvrti mění na upravenější a spořádanější městkou část, stále zde existují krámky, které podporují původního ducha místa – nespoutanost, lidský přístup a osobitost. Vedení Prahy 3 vyhlásilo velkou letní soutěž. Hlavní otázkou bylo, jaké obchody jsou ty nejoblíbenější?

Sláva vítězům, čest poraženým

Podle pravidel mohli obyvatelé Žižkova během června nominovat jeden oblíbený obchod a poté v červenci a srpnu dát jednomu nominovanému obchodu hlas. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 64 obchodů. Soutěžilo se v rámci tří částí Prahy 3 - západní Žižkov, východní Žižkov, Vinohrady. Každá oblast má jednoho vítěze. V rámci soutěže padlo více než 1 600 hlasů.  

Západní Žižkov: 1. místo drogerie PEMI (156 hlasů), Táboristská 16/24
Východní Žižkov: 1. místo ZkusNosítko.cz (119 hlasů), Biskupcova 1643/37
Vinohrady: 1. místo Bout - bezobalový obchod s potravinami a drogerií (122 hlasů), Nitranská 918/14

„Pro majitele a provozovatele obchodů byly poslední čtyři roky hodně náročné. Museli se vypořádat s dopady pandemie, ale také s nárůstem cen, od energií až po nájemné. Uspořádáním soutěže o nejoblíbenější obchody Prahy 3 jsme je chtěli alespoň trochu podpořit a pomoct jim se zviditelněním mezi občany naší městské části,” říká místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš, který děkuje všem nominovaným obchodům i zúčastněným obyvatelům.

Provozovatelé vítězných obchodů obdrželi diplom a také nálepku, kterou si mohou umístit do výlohy nebo na vstupní dveře do obchodu. „Mohou se tak veřejně pochlubit, že právě jejich obchod patří k těm nejoblíbenějším v Praze 3, a možná se jim díky tomu podaří oslovit i nové zákazníky. Proběhne také slosování mezi hlasujícími,“ sděluje Blesku tiskový mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich. Tři vylosovaní výherci obdrží tisícikorunovou poukázku na nákup v jednom z vítězných obchodů. „Takto tedy oceníme občany, kteří se zapojili do ankety, a současně podpoříme obchody, kde bude poukázka uplatněna,“ dodává Jiří Hannich.

Nejlepší obchody

Drogerie PEMI

Drogerie PEMI na Olšanském náměstí.
Autor: Jan Dařílek

V západním Žižkově vybrali obyvatelé za svůj nejoblíbenější obchod drogerii PEMI na Olšanském náměstí. Obchod získal 156 hlasů, nejvíce ze všech nominovaných podniků. „Je to pro nás opravdu velká pocta. Neříkám, že jsem čekal, že vyhrajeme, ale opravdu jsem v to doufal, protože vidím, že k nám lidé často nachází cestu,“ říká majitel Roman Černý.  

Bezobalový obchod Bout

Bezobalový obchod Bout v Nitranské ulici
Autor: Jan Dařílek

Se 122 hlasy se na první příčce za oblast Vinohrady umístil bezobalový obchod s potravinami a drogerií Bout. Sídlí v Nitranské ulici. „Ohledně vítězství jsem byla hodně překvapená. O nominaci jsem samozřejmě věděla, zákazníky jsme vyzývali k hlasování, ale neměla jsem žádná očekávání. Přeci jen se soutěž odehrává na velkém prostoru s obrovskou konkurencí,“ raduje se zakladatelka obchodu Tereza Kovalčíková.

Tajným receptem obchodu Bout je podle provozní osobní přístup k zákazníkům. „V místě nejen pracuji, ale také bydlím. Zákazníky potkávám na ulici, znám jména jejich dětí a jsme v blízkém kontaktu. Mohou si ke mně kdykoliv přijít pro radu a také pravidelně chodí,“ vysvětluje Tereza. Krámek funguje něco přes čtyři roky, od června 2019.

„Nejsme pouze obchod, ale snažíme se mít pozitivní ekologický dopad na přírodu.“ Za loňský rok se obchodu podařilo ušetřit 1 tunu obalového odpadu, což se rovná 50 kontejnerům na plast! „Společně se zákazníky má naše chování pozitivní dopad na svět kolem nás a to mě těší,“ dodává majitelka

Obchod ZkusNosítko.cz

ZkusNosítko.cz v Biskupcově ulici.
Autor: Jan Dařílek

Za oblast východní Žižkov zvítězil se 119 hlasy speciální obchod ZkusNosítko.cz v Biskupcově ulici. „Byli jsme velice mile překvapeni, že jsme byli vybráni mezi tři nejlepší obchody na Žižkově. Doufejme, že je to tím, že jsou u nás naši zákazníci spokojení. Náš podnik není čistě prodejna, ale hlavně nabídka služeb,“ usmívá se provozní Monika Hernová. Zejména si zakládají na osobním přístupu ke klientům. V lednu to budou tři roky, co obchod funguje. Do běžného chodu však tehdy zasáhla koronavirová pandemie.  

Fotogalerie
13 fotografií