"Jednotky sdružení dobrovolných hasičů dlouhodobě prokazují své kvality a svou potřebnost, a to nejen jako výpomoc ve svých městských částech, ale plošně pro potřeby pomoci v rozsahu celého území hlavního města Prahy," je uvedeno v dokumentu.

Zhruba 14,04 milionu korun bude pro jednotky, které působí na celém území hlavního města. Zbylá částka je určena pro jednotky působící v jednotlivých městských částech. Z peněz pro celopražské jednotky má jít 5,4 milionu na jejich fungování. Zbylá část je rozdělena zhruba na poloviny - jedna na opravu a vybavení a druhá na výstroj. Nejvyšší částku dostanou dobrovolní hasiči v Praze 19, a to 923.800 korun. Pražské Řeporyje například dostanou 672.000 korun, Zličín 634.500 Kč.

Sbory dobrovolných hasičů jsou občanskými sdruženími. Zasahují nejen při hašení požárů, ale také třeba při povodních pomáhají s evakuací obyvatel, čerpání vody nebo odstraňování škod. V Praze je 27 jednotek, které jsou určeny pro zásahy na celém území města, dalších devět je vyčleněno primárně pro jednotlivé městské části. V Praze působí přes 2500 dobrovolných hasičů.

Hasiči
Autor: Blesk.cz - Václav Burian