Incident se odehrál ve středu po poledni, na místo vyjížděli policisté, dorazila i záchranka, podle ředitelky Dagmar Bolfové ale nikoli kvůli učitelce. „Nedošlo k žádnému zranění, přesto si tohle žák nemůže dovolit. Rozhodla jsem se zavolat policii, protože se mi nelíbí, když mi někdo ohrožuje nebo útočí na učitele,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy.

Útok se podle ní navíc odehrál v den, kdy měli žáci volnější režim a v podstatě se ani nevyučovalo. „Nevím, co se chlapci odehrávalo v hlavě. Na běžný pokyn paní učitelky už ráno reagoval neadekvátně. O hodinu později pokyn zopakovala, a když nereagoval, rozhodla se úkon vykonat sama. V tu chvíli se na ni vrhl pěstičkami,“ popsala ředitelka.

Kantorka prý požadovala běžné věci, jako zavřete si sešity, odevzdejte sešity, ukliďte si… Napadená paní učitelka je prý v pořádku a i včera normálně učila. Policie šetří případ s podezřením na spáchání přestupku proti občanskému soužití a řešit ho bude i Orgán sociálně právní ochrany dětí.

Dopad konce prázdnin, nebo...?

Pro Blesk případ rozebral speciální pedagog Miloslav Čedík. „Po období prázdnin jdou děti opět do pravidelné zátěže. Přeladit se je velmi náročné a incident s tím mohl mít souvislost,“ řekl Blesku. Horší to může být samozřejmě v případě, že má dítě nějaké psychické trable. „Hodně záleží, zda je ta nelehká situace dítěte rodiči řešena a zda informovali školu. Takové dítě může mít zapotřebí speciální přístup,“ vysvětlil Čedík.

Podle Čedíka je nutné, aby se zjistily opravdu důkladně příčiny jednání chlapce. „Co bylo důvodem agrese a na základě toho pak postupovat. Při zkoumání může samozřejmě dojít i k tomu, že se zjistí, že to dítě tak reagovalo třeba i v návaznosti na nějakou nelehkou situaci doma,“ upozornil.

Inspekce: Případ neřešíme

Napadením učitelky se Česká školní inspekce (ČŠI) nezabývá. „Problémové chování žáků řeší škola s pomocí výchovného poradce. Informace o podobných případech se k ČŠI ani nemusí dostat. ČŠI má v kompetenci hodnocení kvality a efektivity vzdělávání, prošetřovala by ale například událost, kdyby agresorem vůči žákovi byl učitel,“ řekl včera Blesku náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Fotogalerie
3 fotografie