Pražané mohou od čtvrtka využívat nové schodiště spojující Divadelní ulici s Národní třídou. Schodiště zde v minulosti stávalo, avšak v roce 1956 bylo zbouráno, aby uvolnilo místo stále intenzivnější automobilové dopravě. Praha 1 zároveň v Divadelní ulici plánuje také rozšíření chodníku, aby se zde mohli lépe pohybovat i vozíčkáři a kočárky. Náklady na výstavbu schodiště podle radního pro dopravu Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly (ANO) činí 7,5 milionu korun.

„Mám velkou radost, že se nám schodiště podařilo znovu zprovoznit. Všichni víme, že vyšlapané cesty se nemají rušit a tehdy k tomu v tom 55. došlo. Celý Boršov a Anenská čtvrť se najednou dostala tak trochu na periferii města, byť je v srdci. To, co jsme tady udělali, je vlastně takový bypass té tepny tak, aby lidé, kteří přijíždějí na Národní třídu, mohli pohodlně do této krásné části města,“ řekla po přestřižení pásky starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Přibude i osvětlení

Na horním i spodním sloupu zábradlí jsou také připraveny dva podstavce pro veřejné osvětlení. Podle starostky první městské části sem časem přijdou i dvě ozdobné lampy, rovněž podle původního návrhu. Radnice v současné chvíli hledá dodavatele pro jejich výrobu a provoz.

V souvislosti se zúžením Divadelní ulice se objevovaly obavy o plynulost automobilové dopravy. V místě se totiž nachází vjezdy do sousedících budov, sloužící především pro zásobování přilehlých restauračních zařízení. Radní pro dopravu první městské části podle svých slov ale tyto obavy nesdílí. „Za dobu stavby zde k žádnému dopravnímu kolapsu nedošlo. O plynulost dopravy se tedy nijak neobávám,“ řekl Blesku Vojtěch Ryvola. Novinářům také sdělil, že průchod skrze Akademii věd, který dosud pražané využívali, je nyní už jen v jejím vlastnictví. „Průchod se navrací Akademii věd a to, co si s ním udělá, je už jenom její věc. Dnešním dnem ho tedy Akademie věd může uzavřít a již to není záležitost Prahy 1," řekl Ryvola.

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) ocenil zlepšení přístupu pro chodce. „Magistrát podporuje jakékoliv opatření městských částí, které směřuje k podpoře pěší dopravy,“ řekl. Radní Prahy 1 pro sociální oblast Ivana Antalová (dříve Piráti) doplnila, že s ohledem na příkrost schodiště nebylo možné ho osadit plošinou pro vozíčkáře. „Podnikáme kroky k tomu, aby se rozšířil protější chodník a tím pádem se umožnil snadný pohyb osobám na vozíčku nebo rodičům s kočárky,” uvedla.

""

Fotogalerie
10 fotografií