Obyvatelé Horních Počernic touží o bližším koupališti už řadu let. Když například v roce 2014 dělala radnice průzkum, co obyvatelům v jejich městské části nejvíc chybí, bazén respektive koupaliště jednoznačně vedlo.

Na území Horních Počernic je hned několik rybníků, jako nejvhodnější se pro revitalizaci od počátku jevil rybník Eliška, problém ale byly okolní pozemky, které v restituci získala rodina Špačkových. Jedná se o velké pozemky v lokalitě Xaverov. Na nich stojí bývalý průmyslový areál Veterinárních a laboratorních závodů (Velaz) a místní rybníky.

Špačkovi se rozhodli v areálu Velaz, který je v současné době vedený jako brownfield, začít stavět bytový dům, chybět by neměly ani obchody, restaurace a další občanská vybavenost. Aby vůbec mohlo ke stavbě dojít, je nutná změna územního plánu.

„Za to, že městská část bude podporovat změnu územního plánu, jsme se s rodinou Špačkových domluvili na kompenzaci v podobě převodu řady pozemků. „Jedná se například o pozemky tvořící vodní plochu rybníků Barbora a Eliška a jejich bezprostředního okolí, včetně pláže. Bude tak završena již historická snaha o celkovou revitalizaci koupaliště Eliška, která bude hrazena z finančních zdrojů Magistrátu Hl. města Prahy,“ vysvětluje Petr Měšťan (ODS), starosta městské části Praha 20.

Součástí vyrovnání budou i další pozemky, například ty u ulice Božanovská, kde bude tak možné vybudovat zázemí technických služeb. Na dalších nově získaných pozemcích pak městská část chce vybudovat novou čističku odpadních vod. „Půjde o výstavbu, která využije nejmodernější technologie a bude splňovat nejpřísnější parametry ve vztahu k životnímu prostředí,“ vysvětluje starosta.

Podle starosty se Horní Počernice stále více stávají žádanou lokalitou k bydlení. „Díky takovým krokům a intenzivním jednáním s vlastníky zainteresovaných pozemků budou postupně revitalizována neutěšená území v souladu s požadavkem na dostatek zelených a vodních ploch, sportovišť a parků pro veřejnost,“ uzavírá starosta.

Video
Video se připravuje ...

Víte, že většina lidí se topí úplně potichu? Videohub

Fotogalerie
9 fotografií