Stromy, užiteční ochranáři města nejen před vedrem. Na starost je má v ulicích města Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). Stromy poskytují v horkém létě stín, snižují teplotu ulice a zlepšují kvalitu ovzduší, protože nasávají špatné látky i oxid uhličitý a vypouští zpět čistý kyslík. Navíc v jejich korunách i kmeni žije spousta živočichů a do šedých betonových ulic přidávají zelenou barvu i šmrnc.

Zeleň v ulicích zachytává dešťovou vodu a tak šetří peníze města za kanalizaci a zálivky z vodovodního řadu. Vedení Prahy řeší funkci a pravidla pro výsadbu a udržování stromů v metropoli ve dvou dokumentech. Ten první se jmenuje „Standard uličního stromořadí“ a druhý je „Standard hospodaření s dešťovou vodou“

Podle zelenvpraze.cz se v pražských stromořadích vypíná celkem 61 různých druhů. Patří mezi ně dub, habr, topol, jilm nebo jabloň s hrušní. V samém srdci metropole, na plácku před Jindřišskou věží na „Jedničce“ ale řeší obyvatelé problém. Všechny stromy byly v polovině dubna pokáceny a prostranství se od té doby proměnilo v betonovou poušť. 

„Je to ostuda!“

Mezi obyvateli Prahy 1 vypukla na sociálních sítích vášnivá debata. „Jako kastelánka Jindřišské věže se nepřestávám divit do teď,“ vyjadřuje se skrz oficiální profil věže její hlavní vedoucí. Stromy prý před 20 lety osazovala společnost Jindřišská věž s.r.o., která mimo jiné nechala vyrobit i kovové ozdobení s motivy věže. „Udržovali jsme je, měli z nich radost. Jednoho dne nebyly…. Smutné až šokující…,“ dodává.

Další uživatel Miroslav K. zase požaduje dendrologický posudek. „Nemohu rozhodnout zda je strom mrzák a strádá, jelikož může být špatné podloží. Ale na to je dendrologický posudek a ten nikde nevidím? Dělal ho vůbec někdo?“ rozčiluje se.

Stromy sice spravuje TSK, ale nachází se na území Prahy 1. Proto se radnice do celé záležitosti sama vložila. „Odstranění stromů nepodléhalo našemu stanovisku či rozhodnutí. To ale neznamená, že mě tato situace nechává chladným,“ uvádí Jakub Vaculín (Rezidenti 1), vedoucí Odboru životního prostředí a čistoty (OŽPČ). Situaci řešil se zástupkyní TSK. Nové osázení by mělo proběhnout na podzim tohoto roku. „Za náš odbor mohu potvrdit, že v podzimním termínu budeme také realizovat výsadbu. Třeba v Havelské ulici,“ dodává Jakub Vaculín.

Stromy ve špatném stavu

Důvodem, proč musely být stromy pokáceny, je podle Barbory Liškové, tiskové mluvčí TSK, jednoznačný. „U Jindřišské věže v posledních letech docházelo vlivem klimatických změn a špatně připraveného stanoviště k postupnému odumírání stromů,“ sděluje Blesku. Tři ze čtyř stromů byly již souše a musely být z bezpečnostních důvodů odstraněny. Poslední prý také rovněž odumíral.  

Původní čtyři hlohy ostruhaté s menšími korunami nahradí dva jilmy Sapporo „AutumnGold“ se střední korunou, které vhodněji naváží na protilehlou zahradu u  kostela sv. Jindřicha a Kunhuty a vizuálně tak prý sjednotí obě strany ulice Jindřišská.

„Stanovištní podmínky, tedy výsadbové substráty budou pro nové stromy výrazně vylepšeny, zvětšíme prokořenitelný prostor stromů a umožníme zapuštěním obrub a vhodným vyspádováním okolních zpevněných ploch nátok dešťové vody do stromových míst,“ informuje Barbora Lišková. Výsadba navíc nebyla možná v době letních měsíců, protože vysoké teploty nejsou vhodné pro kvalitní zakořenění nových stromů. 

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá plácek před Jindřišskou věží. Jan Dařílek

Fotogalerie
9 fotografií