Tramvajová trať bude v úseku Jičínská – Olšanské náměstí – Táboritská – Seifertova rekonstruována jako celek, a to včetně přilehlých ulic. Původně se mělo jednat o oddělené projekty různých subjektů, což se během příprav ukázalo jako nevhodné. Díky sjednocení projektů by rekonstrukce měla proběhnout rychleji a koordinovaněji. Stavební práce by měly začít za dva roky.

Technicky dožívající úseky tramvajových tratí na území městské části Praha 3 bude nutné v dohledné době rekonstruovat. Pro úsek v Seifertově ulici byla zpracována podrobná studie, kterou nyní DPP zohlední při zadávání projekčních prací a povolování stavby,“ uvádí Zdeněk Hřib (Piráti), 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP. „S rekonstrukcí tramvajových tratí je potřeba sdružit také další plánované opravy v blízkých ulicích, proto je část kompetencí svěřena TSK“, dodává Hřib.

„V minulém období jsme Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy zadali zpracování studie pro tuto lokalitu, která by řešila tramvajovou trať i veřejné prostranství ve vztahu k rozvoji dané oblasti. Studie byla také pilotním projektem v koncepčním přístupu k městské modrozelené infrastruktuře,“ říká Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje. „Mám radost, že jsme se v tomto volebním období posunuli do fáze koordinované přípravy rekonstrukce,“ dodává.

Celková proměna ulic

V porovnání se současným stavem by v ulicích měly být vysazeny stromy. V případě Olšanského náměstí by na místě současného parkoviště mělo vzniknout prostranství s lavičkami.

„Mimo rekonstrukcí tramvajové trati, vozovek a chodníků se budeme věnovat také implementaci modrozelené infrastruktury, což obnáší především důmyslné promyšlení umístění budoucí městské vegetace na tomto místě – nových stromů a hospodaření s dešťovou vodou,“ uvádí Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán.

Fotogalerie
16 fotografií