Extrémně malé byty jsou doménou přelidněných asijských velkoměst. S beznadějně vysokými cenami bydlení se objevují i v Česku. Obytný dům s takzvanými mikrobyty vznikl z někdejšího hotelu Brilliant v Prosecké ulici v Praze 9.

Video
Video se připravuje ...

Nejmenší byt v Česku je veliký doslova jako pro panenky. Nic pro klaustrofobiky! Naopak lidé, kteří preferují minimalismus, si v něm budou lebedit. Vetrex Fund, Robert Klejch

Využít na maximum

„Je to nejmenší jednotka v historii České republiky a příkladem extrémně malého, maximálně využitého prostoru,“ vysvětlila Karin Tochtarová, ředitelka a spoluzakladatelka realitního fondu Vetrex Fund. „Obsahuje postel s úložným prostorem, sklápěcí stolek, jednometrovou kuchyňku se dřezem, sporákem a malou ledničkou. Z druhé strany kuchyňské linky najdeme sprchový kout a sociální zařízení,“ popsala. Nájemníka, který by měl o toto „miniaturní bydýlko“ zájem, stále hledá.

Není pro každého

Podle Tochtarové je byt velmi specifický. „Nevyhovuje každému životnímu stylu. Pro některé lidi může být omezení prostoru příliš restriktivní. Pro ty, kteří preferují minimalistický životní styl a bydlí v hustě osídlených oblastech, může být cenově dostupnou a praktickou volbou,“ vysvětlila.

Jak se vejít?

Vejít se do něj může být oříšek i pro nejskladnější jedince. „Při zařizování je zásadní využít multifunkční nábytek, jako je skládací či patrová postel s úložným prostorem, sklopný stůl nebo stolek a vestavěné úložné prostory,“ uvedla Tochtarová.

Kolik by stál?

Devítimetrový byt je nabízen k pronájmu za 8 000 Kč měsíčně + voda a energie 980 Kč. Kolik by stál, pokud by se jej někdo rozhodl koupi? Jeho prodejní cena by při současné situaci na realitním trhu podle Tochatové činila zhruba 1 600 000 Kč. „Na takovou cenu dosáhne stále velké procento klientů,“ myslí si.

Nový trend?

Extrémně malými byty prosluly hustě osídlené metropole jihovýchodní Asie jako Hongkong či Singapur. Mikrobyty s plochou menší než 10 m2 je známo i Japonsko. V Česku je realitní kanceláře začaly inzerovat teprve nedávno. Často se kolaudují a prezentují jako tzv. ubytovací jednotky, na které nejsou tak přísné normy z hlediska metráže jako na klasické byty. Oproti nim má ubytovací jednotka dle definice sloužit především na krátkodobé či přechodné ubytování, například pro zaměstnance nebo studenty.

Víte že…

Průměrný nájem v Praze se loni vyšplhal na 358 Kč/m2.

Fotogalerie
9 fotografií