Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nechutné praktiky podvodníků z nadace: Takhle přemlouvali lidi, aby přispěli na nemocné děti!

/
  • Nadace vylákala z 20 tisíc lidí takřka 40 milionů na nemocné děti, policisté podvodníky v červnu 2023 zadrželi.
    20. července 2023 ● 05:00

    Jen těžko uvěřitelný se zdá případ, který v posledních měsících řešili pražští policisté. Podvodníci, kteří se vydávali za „nadaci“, loudili z důvěřivých lidí různé finanční částky. Okradli desetitisíce lidí! A neprávem si „vydělali“ téměř 40 milionů. Za obzvláště nechutné verbální a manipulativní praktiky, kdy se oháněli fiktivními nemocnými dětmi, k nimž finanční výpomoc nikdy nedoputovala, jim nyní hrozí nejvýše 10 let vězení.

    Video
    Video se připravuje ...

    40milionový podvod: Nadace vylákala peníze z 20 tisíc lidí Policie ČR

    Podloudná nadace lákala od roku 2020 z důvěřivých a dobrosrdečných lidí vysoké peněžní částky. Lidé, kteří za těmito podvody stojí, sázeli především na to, že volané obměkčí vymyšlenými zkazkami o trpících lidech, nejčastěji dětech. „Lidem vždy přeříkali věrohodnou historku, že zastupují nadaci a hledají dárce, kteří by přispěli například na vozík pro hendikepovanou malou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka, na vozidlo pro těžce nemocného a další podobné účely,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

     

    Takto se jim podařilo prostřednictvím darů vyloudit na lidech téměř 40 milionů korun! „Z této celkové částky nakonec ve skutečnosti na dobročinné účely odešlo necelých pět procent,“ uvedl major Martin Štětka z majetkového oddělní Krajského ředitelství hlavního města Prahy. Policisté se pochybnými praktikami nadace začali zabývat a brzy nastřádali dostatek důkazů, aby celkem 9 lidí mohli na základě nepoctivého jednání zadržet. Další jsou stíháni na svobodě. Slova, kterými se snažili přemluvit oběti svých podvodů, jsou místy opravdu jen pro silné nátury.

  • 1.

    Nahrávka 1: Peníze „pro Elinku“

    Video
    Video se připravuje ...

    Nahrávka 1: Takto podvodníci lákali z důvěřivých lidí peníze pro nadaci. Policie ČR

    Operátorka: Dobrý den, volám za Nadační fond snů a nových nadějí, slyšíme se dobře?

     

    Důchodce: Jo, slyším.

     

    Operátorka: Prosím vás, já vás na dvě minutky vyruším. Volám za nadační fond, který pomáhá například handicapovaným dětem, které potřebují invalidní vozíček nebo auto. Jistě máte radost, že někdo pomáhá handicapovaným dnešní době, že ano, pane?

     

    Důchodce: Ano, jako jo. Já už jsem důchodce…

     

    Operátorka: Pane, já jsem se vás chtěla právě zeptat, my máme teď letos před Vánoci poslední sbírku pro dvouapůlletou Elinku, která trpí od narození genetickou epilepsií a ještě nejtěžší formou dětské mozkové obrny. A Elinka potřebuje pravidelně dojíždět na rehabilitace do zahraničí, které jí velmi pomáhají. Bohužel při autonehodě rodina Elinky přišla o vozidlo a my máme pro ni sbírku na pořízení nového. A taky se blíží Vánoce a nadační fond pomáhá dětem v dětských domovech. Můžu vás v zájmu dětí z dětských domů a hlavně té Elinky požádat o dar, pane? O jednorázový dar? Máme to teď jenom jednou za rok pro Elinku. Byl byste tak hodný a přispěl s námi Elince na to vozidlo a pro ty děti v dětských domovech na krásnější Vánoce?

    Důchodce: Já vám to řeknu úplně jednoduše, já nevím, jestli zaplatím elektriku.

     

    Operátorka: Aha, pane, ale tak víte, všichni to máme těžké, doba je taková… není nejlepší, všechno jde nahoru, ale víte, handicapovaní a ti nemocní to mají ještě horší, i ti jejich opatrovatelé, rodiče a všichni a ty děti v dětských domovech, že, můžu vás poprosit? Víte, já volám od rána a vždycky jsem ráda, že se jeden dva lidi připojí na naši sbírku, protože je to teď tak těžké, vlastně všichni to máme takhle složité, byl byste tak hodný, jo? Můžu poprosit?

     

    Důchodce: Já mám minimální důchod.

     

    Operátorka: Pane? Já mám taky minimální plat, ale jednou za rok jsem pomohla Elince a dětem z dětských domovů přispět na ty hezčí Vánoce, co říkáte? Pomůžete s námi jednou za rok?

  • 2.

    Nahrávka 2: Ořechy za 1849 korun

    Video
    Video se připravuje ...

    Nahrávka 2: Takto podvodníci lákali z důvěřivých lidí peníze pro nadaci. Policie ČR

    Operátorka: Milý pane, jako poděkování si pro vás naše handicapovaná kolegyně z nadačního fondu připravila krásný vánoční balíček, který obsahuje vánoční pohlednici, certifikát a vánoční směs sušených plodů a ořechů. Samozřejmě poštovné a balné platíme my. Podpora jednou za 1 849 Kč, přijde vám to formou dobírky. Milý pane, já vás jenom poprosím o vaši ulici.

     

    Muž: Já nevím…

     

    Operátorka: Dopředu neplatíte nic, nemusíte se ničeho obávat.

     

    Muž: O to nic (…), ale já nevím, já bych vám tam dal do 500 korun, ale jinak nějaké velké…

     

    Operátorka: Milý pane, já vám rozumím, ale opravdu to je jenom jednorázový příspěvek, už celoroční, budeme si nesmírně vážit vaší podpory, pojďte se s námi takhle před Vánoci zapojit. Já potřebuju jenom vaši ulici pro kurýra, aby věděl, kde má balíček přivézt.

  • 3.

    Nahrávka 3: „Manžel přišel o nohu“

    Video
    Video se připravuje ...

    Nahrávka 3: Takto podvodníci lákali z důvěřivých lidí peníze pro nadaci. Policie ČR

    Žena: A jak jste říkala tu částku?

     

    Operátorka: 1 849 korun.

     

    Žena: No, tak já teďka tolik nemůžu.

     

    Operátorka: Přijde vám to formou dobírky, dopředu neplatíte nic a je to pouze jednorázový příspěvek celoroční a je to naposledy v rámci této kampaně. Pojďte se s námi jednou za život zapojit.

    Žena: Já jsem teď dávala na ty děti, jo, takže teď je to na mě moc. My jsme důchodci, víte, manželovi je 80 a přišel o nohu, takže taky máme jako… A od nikoho nic nechci, od nikoho nic neberem, takže jako…

     

    Operátorka: Je vidět, že máte srdíčko na správném místě. A navíc je to úplně naposledy, to vám slibuju. V rámci této kampaně. Od nás vám nikdo volat nebude a budeme si nesmírně vážit vaší podpory. A věřte mi, že to jde na ty nejdůležitější věci pro ty malé děti.

     

    Žena: Já to chápu. Já už jsem si dávala teď, že to bude naposled, protože fakt jako taky už…

     

    Operátorka: Úplně naposledy. To vám slibuji, paní. Vaše poštovní směrovací číslo je (vypípáno)?

     

    Žena: Jo, jo.

    Operátorka: Skvělé. Tak já vám to ještě rychle shrnu. Zapojíte se s námi do pomoci nadačnímu fondu formou podpory za 1 849 Kč. Balíček vám přijde během tří až pěti pracovních dnů na vaši adresu, přiveze ho kurýr společnosti (vypípáno). Darovací smlouva, která je pro vás jako stvrzenka o tom, že jste nás podpořil, se tedy uzavírá po telefonu, ano prosím?

    Žena: Jo, jasně, no.

     

    Operátorka: Děkuji. Souhlasíte tedy s darováním zmíněné částky formou dobírky a můžeme si spolu říct, že si balíček převezmete, je to pro nás velmi důležité, ano?

     

    Žena: No to já mám radši přispívat bez nějakých dárků, to když už na něco přispívám, tak jako nečekám žádné dárky, jo?

     

    Operátorka: Hlavně tím potěšíte i naši handicapovanou kolegyni, která to balila pro vás, paní. Máme webové stránky, na které se můžete podívat, www.nadacenovychnadeji.cz.

    Žena: Já nic takového nemám, víte? Žádný počítač.

     

    Operátorka: Máte ještě na mě nějaký dotaz?

     

    Žena: Ne, ne, v pořádku.

     

    Operátorka: Dobře, děkuji vám velice a přeju vám příjemný den.

     

    Žena: Taky příjemný den, taky, taky, nashle.

    Stali jste se obětí podvodníků z nadace? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz!
    Fotogalerie
    18 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

miroslava13: já přispívám často i z toho mála, co mám. Ale po této události už opravdu nedám NIC a NIKOMU!!!! Naši opálení občané jsou vychytralí....ale pracovat se jim NECHCE! Nebudu je podporovat ve zlodějnách. Stačí že je podporuje štědře naše vláda.

(20. 07. 2023 14:00)

donypan: Ze zásady žádné peníze nikomu neposílám,nejsem charita a na pomáhání je tu kapitalistický stát.

(20. 07. 2023 10:56)

Tara-Tara: takovým volajícím vůbec telefon nezvedám...od toho mám rozsáhlý seznam svých známých a když už náhodou a omylem ? Řeknu.."dík za zavolaní" a vytípnu......stane-li se podobná situace třeba před OC, kde rádi tito postávají, jen poradím stručně, ať jdou před Úřad vlády....a vymalováno...je klid

(20. 07. 2023 10:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy