Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže za to, že měl na sobě na březnovém protestu na Václavském náměstí nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Kromě podmínky mu uložil peněžitý trest a na rok zakázal pobyt na území Prahy. Jašek vinu odmítl a proti verdiktu se odvolal.

O Jaškově odvolání rozhodl podle ČT Městský soud v Praze minulý týden v neveřejném zasedání. „Pro poskytnutí informací je nejdříve potřeba vyčkat doručení rozhodnutí procesním stranám,“ sdělil mluvčí soudu Adam Wenig.

Jašek měl podle státní zástupkyně Kataríny Kandové na demonstraci 11. března na zádech batoh opatřený nášivkou s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajině. Na rukávu bundy měl také nášivku s logem ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní. Jeho záměrem bylo podle žalobkyně vyjádřit podporu ruskému napadení Ukrajiny. Za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia mu hrozilo až tříleté vězení.

Obvodní soud pro Prahu 1 má podle ČT na stole i druhý Jaškův případ, v němž opět čelí obvinění ze schvalování genocidy. Muž měl totiž na dalším protivládním protestu v květnu znovu na batohu nášivku s logem wagnerovců. Soudkyně mu trestním příkazem uložila půlroční podmínku, peněžitý trest a propadnutí nášivky. Jašek i žalobkyně se ale proti verdiktu odvolali, soud proto bude případ projednávat v hlavním líčení.

Soud řešil v souvislosti s jarními protivládními protesty ještě další čtyři případy. V polovině června nepravomocně potrestal bývalého disidenta Jaroslava Popelku, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Soudkyně mu dala čtyřměsíční podmínku a na rok a půl zakázala pobyt na území Prahy. Popelka se cítí nevinen.

Jednoho muže soud pravomocně potrestal kvůli útoku na policistu před Národním muzeem. Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví dostal půlroční podmíněný trest. Peněžité tresty a roční zákazy pobytu v Praze pak soudkyně udělila dvěma bratrům, kteří na demonstraci Česko proti bídě přišli s nášivkami s písmenem Z. Půlroční podmínku zase dostal muž, který po březnovém protestu poškodil projíždějící auto s ukrajinskou poznávací značkou, uvedla ČT.