Císař údajně chtěl v oboře na soustavě rybníků chovat ryby a vodní ptáky. Proto dal pokyn ke stavbě štoly, kterou tvoří 1098 metrů dlouhý tunel ze Starého Města pod Letnou do někdejší Královské obory (nyní Stromovka). Štola tak spojuje levé nábřeží Vltavy, kde odebírá vodu z řeky poblíž Štefánikova mostu, a Stromovku, kde ústí u rybníka poblíž bývalé Šlechtovy restaurace.  

Řízením prací byl pověřen tehdejší vrchní hormistr království Lazar Ercker ze Šrefnkelzu a důlní měřič Jiří Oeder z Ústí. Štolu razili horníci povolaní z Kutné Hory z pěti svislých šachet. Ze šachet proto, aby po dosažení dna budoucí štoly mohli pracovat proti sobě. 

Za hodně peněz hodně muziky

Kopání komplikovala podzemní voda a také nesoudržná hornina. Jednu z hloubených šachet museli horníci kvůli spodní vodě zasypat. O náročnosti práce svědčí i skutečnost, že na úroveň štoly se dostali až po dvou letech kopání. Stavba císaře Rudolfa II. stála 60 tisíc kop grošů.

V současnosti stále funkční kulturní památka bývá občas částečně zpřístupněna k prohlídkám. V minulosti se údajně štolou pořádaly plavby na loďkách.

Fotogalerie
5 fotografií