Nejen oáza klidu, ale v letních měsících i chladu, to jsou pražská místa posledního odpočinku. Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy sdílely na sociálních sítích tepelnou mapu Prahy ze které vyplývá, že nejchladněji je kolem Vltavy, v pražských parcích a konečně na hřbitovech. Jejím autorem je webová stránka meteoblue.com. „Neradi to říkáme, ale o víkendu bude vedro. Kde se zchladit? Přece u nás, na hřbitově,“ lákají zaměstnanci k netradičnímu trávení volného času. 

Například Olšany, Vinohrady, dokonce i malý, ale půvabný, evangelický hřbitov ve Strašnicích jsou díky vzrostlým stromům stinnými oázami v rozpáleném městě. „A zatímco u bazénu nebo v akvaparku se budete tísnit se stovkami dalších chladuchtivých Pražanů, obyvatelé našich hřbitovů budou za návštěvu rádi,“ dodávají zástupci pražských hřbitovů a pohřebních služeb. 

Teploty v Praze v červenci 2023.
Autor: meteoblue.com

Překvapené reakce

Příspěvek ihned vyvolal veliký zájem Pražanů. Část se lákadlu zasmála, část nevěřícně kroutila hlavou. „Všude dobře, na hřbitově nejlíp,“ komentovala uživatelka Alena L., načež ji administrátor hřbitovů odpověděl: „Vy jste náš člověk!“. Jana H. zase přidala vtipný komentář: „Je potřeba si předcházet budoucí zákazníky, ať si zvykají“. Mezi další vtipné komentáře patří: „Sejdeme se na hřbitově“ nebo „Hopky, hopky, do rodinné hrobky“.

Ne na všechny však působí příspěvek legračně. „Doufám, že je to vtip. Hřbitov je místo odpočinku a ne procházková promenáda, to není etické,“ zlobí se Veronika J. Zaměstnanci ale myslí příspěvek smrtelně vážně. „Není to vtip a my jsme rádi, když k nám lidé chodí na procházku nebo si posedět,“ odpovídá správce profilu Hřbitovů a pohřební služby hl .m. Prahy na sociálních sítích.

Jaké je ideální místo? 

Pokud někdo zvažuje, že vyrazí na procházku na hřbitov, ideální chvilka je tropický den. Na každého Pražana se dostane. Podle mapy aktivních pražských hřbitovů na stránkách Hřbitovních a pohřebních služeb Praha se na území hlavního města nachází 15 aktivních míst posledního odpočinku. Stačí si zvolit to nejbližší. 

Video
Video se připravuje ...

Víte, jak nebezpečný dokáže být úpal? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií