V Museu Kampa budou od soboty 15. července k vidění dvě zcela nové výstavy. I když se jedná na první pohled o dvě zcela odlišné výstavní koncepce, obě výstavy se navzájem zajímavě propojují. Výstava Fashion Paradox navíc odkazuje i na stálou Kupkovu expozici. Pokud se tedy chcete schovat před letním pařákem, je klimatizované muzeum tou pravou volbou, projít ho můžete od střechy až do přízemí.

Lubomír Přibyl: Retrospektiva

V posledních dvou patrech je k vidění průřez celoživotního díla šestaosmdesátiletého malíře a grafika Lubomíra Přibyla. V posledním patře návštěvníci spatří i Přibylovy prvotiny – obrazy, které maloval v pouhých 15 letech.

„Po střední výtvarné škole (dnes se jedná o  Střední uměleckou školu Václava Hollara, pozn. red.), mě přijali i na Akademii výtvarných umění, ale po roce jsem byl vyloučen a nastoupil jsem do propagačního oddělení ČKD Vysočany. Bylo to pro mě vlastně štěstí, protože jako student bych nemohl vystavovat, ale jako pracující jsem mohl. Navíc jsem se zrovna svými díly trefil do tehdejšího vkusu,“ vzpomíná Přibyl.

Na výstavě jsou k vidění především obrazy geometrických struktur, které autor vytváří pomocí sítí a obrazů. Po té, co promyslí vizuální stránku věci, vyvrtává Přibyl do desek díry, kterými provléká provazy. Tyto reliéfy pak natírá především černou a stříbrnou barvu. Obrazy pak s ohledem na úhel dopadu světla nabízejí návštěvníkům rozdílný zážitek.

Fashion Paradox- Móda vs. Umění

Ty tam jsou doby, kdy móda do muzeí nepatřila, I proto je přízemní část Musea Kampa věnována právě módě. Konkrétně se jedná o kurátorský výběr ze sbírky litevského módního nadšence a sběratele Alexandra Vasilieva. Jeho sbírka čítá na půl milionů kusů šatů a módních doplňků, na Kampě bude do listopadu k vidění vybraných sto kusů šatů z 60. – 80. let minulého století.

Ve dvou přízemních sálech Musea Kampa je výstava rozčleněna do 12 okruhů a dvou odboček. Setkáme se s šaty krátkými i dlouhými, hedvábnými, sametovými, z plastu i papíru. Modely pocházejí převážně z pařížských módních domů významných jmen. Sejde se tu dokonalá krejčovina haute couture i experimenty tvůrců jako jsou Christian Dior nebo Yves Saint Laurent.

„V Museu Kampa budou k vidění ikonické dámské šaty značek Paco Rabanne, Pierre Cardin a mnoha dalších. Kontrast, jakým se móda navzájem ovlivňuje s výtvarným uměním se postarají obrazy Mikuláše Medka, Jiřího Koláře nebo Lubomíra Přibyla,“ řekl na zahájení majitel sbírky Alexandr Vasiliev.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Fashion Paradox - Móda vs. Umění v Museu Kampa ukazuje kurátorský výběr šatů ze sbírky litevského módního nadšence Alexandra Vasilieva Veronika Foltová

Fotogalerie
45 fotografií