Cestující s kočárky, koly, nebo zdravotními obtížemi se pohodlně svezou metrem už i z holešovického nádraží. Za účasti náměstka primátora pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba (Piráti), generálního ředitele DPP Petra Witowského a starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha 7 sobě), byl ve čtvrtek slavnostně uveden do provozu výtah v severním vestibulu stanice metra. Unese až 1 000 kilogramů a vejde se do něj i 13 osob. Jeho zhotovení vyšlo dopravní podnik na 19 milionů korun.

Výtah nahradil původní plošinu, která sice bezbariérový přístup umožňovala, avšak její nosnost a rychlost byly značně neuspokojivé. Plošina uzvedla maximálně 400 kilogramů a nevešlo se na ní jízdní kolo nebo více než jeden kočárek. Nový výtah je podle ředitele DPP Petra Witowského sedmkrát rychlejší. Výtah vynáší a snáší cestující do výšky pěti metrů během zhruba pěti vteřin.

„Praha 7 má tímto splněno. Co se týče bezbariérového metra, obě naše zastávky jsou bezbariérově přístupné,“ podotkl starosta Prahy 7 Jan Čižinský a zároveň dodal, že současně probíhá dokončení bezbariérového přístupu z holešovického nádraží až k Vltavě.

Nový přístup do stanice Nádraží Holešovice ocenil také předseda národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. „Velmi děkujeme Dopravnímu podniku hlavního města Prahy, je pro nás skutečně zásadní věc, aby veřejná hromadná doprava byla přístupná. Výtah jsem si už vyzkoušel a zdá se mi skvělý, doufám, že se bude dařit takto pokračovat. Jsem rád, že tomu hlavní město a dopravní podnik věnují pozornost,“ uvedl Krása.

Další stanice se chystají

Jako další se pražané dočkají bezbariérové stanice metra na Jiřího z Poděbrad. Výtah by zde měl být v provozu od nadcházejícího jara. Dále by měl bezbariérový přístup vzniknout i ve stanicích Flora, Strašnická a Radlická.

„Metro ale není to jediné, na co se zaměřujeme. Chceme se také detailněji podívat na bezbariérové zpřístupnění petřínské lanovky. Máme plně bezbariérovou flotilu autobusů a dál pracujeme na pořizování nízkopodlažních tramvají,“ uvedl generální ředitel DPP Petr WItowski. Dopravnímu podniku tak zbývá vybudovat bezbariérový přístup ještě ke zbývajícím patnácti stanicím metra. 

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá výstavba metra D? Dominik Kučera

Fotogalerie
8 fotografií