Olga Havlová je považována za jednu z nejvýznamnějších žen novodobé historie Česka. Dne 11. července 2023 by oslavila 90 let. Jako vzpomínku připravila Praha 3 ve spolupráci s Výborem dobré vůle - Nadací Olgy Havlové výstavu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Příhodné místo, vezme-li se v potaz, že první dáma pocházela ze Žižkova. Informační panely s fotkami budou stát před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně do 30. srpna.

Z rozpočtu městské části byla uhrazena obsahová a grafická příprava výstavy a rovněž její instalace na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Celkové náklady činí 67 tisíc korun. Výbor dobré vůle nám pro výstavu zdarma poskytl obrazový materiál , ať už z vlastního fondu či z fondu Knihovny Václava Havla,“ sděluje Blesku tiskový mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

„Exteriérovou výstavu na náměstí Jiřího z Poděbrad doplňuje expozice v našem infocentru. Představuje mozaiku dobových fotografií ze života Olgy Havlové a také vzpomínek ze strany přátel a spolupracovníků této bývalé první dámy,“ zve Jiří Hannich. Za výstavou v infocentru stojí ostravské Gymnázium Olgy Havlové a sdružení Pant, autorem snímků je fotograf Bohdan Holomíček. Výstava fotek bude k vidění do konce července.

Zářijová akce v přírodě

Olgu Havlovou ještě Praha 3 připomene akcí „Píseň pro Olgu“. Uskuteční se 14. září ve 14:30 u lípy Olgy Havlové na úpatí vrchu Parukářka. „Zazní zde Píseň pro Olgu, která pochází z repertoáru Anety Langerové jako vyznání Olze Havlové a jejímu hluboce lidskému poslání,“ informuje Jiří Hannich. Píseň na akci zazpívá sopranistka Štěpánka Heřmánková za doprovodu dětského pěveckého sboru Kalamajka.

Žižkovská rodačka

„Já jsem se už od kolébky snažila chovat tak, abych to byla pořád já, a možná to ke mně Václava přitahovalo,“ řekla Olga Havlová mnoho let poté, co se se svým mužem, Václavem Havlem, seznámila a Václav byl v té době prezidentem. Citaci vybraly autorky knihy Olga Hana, Primusová a Milena Pekárková, jako větu, která Olgu charakterizovala. I v tomto hodnocení byla žižkovská rodačka stručná, ale dokonale výstižná.

Narodila se 11. července 1933 na Žižkově v typické proletářské rodině. Měla o jedenáct let starší sestru Jarunu, matka Anna Šplíchalová byla dělnice, otec Šplíchal koňský řezník. Když jí bylo šest let, rodiče se rozešli. „O rok později se narodil ještě bratr Josef. Malá Olga musela pomáhat nejen s péčí o něj, ale také o ratolesti své starší sestry,“ uvádějí Hana Primusová a Milena Pekárková.

Drsný, ale osobitý život na Žižkově

Ačkoliv poskytoval „pankáčský“ Žižkov Olze naprostou svobodu, od svých deseti let uměla vykoupat, nakrmit, přebalit a zabavit děti své sestry. Budoucí první dáma vyrůstala na ulici. „Z hospod se linul zpěv, prodávali tam všelijaké dobré věci – třeba sušené buřty. Já byla divoká a neposlušná. Neuznávala jsem žádnou autoritu. Četla jsem, co jsem chtěla, chodila na nepřístupné filmy… Ačkoli jsem si mohla dělat, co mě napadlo, tak jsem si vyvinula takovou zvláštní odpovědnost,“ citují Olgu Havlovou autorky Hana Primusová a Milena Pekárková.

Studium Olgu ani nenapadlo, chtěla se co nejdříve postavit na vlastní nohy. A tak se šla k Baťovi učit opravovačkou punčoch. „V této době také přišla o konečky prstů na levé ruce. Málokdo si toho všiml, protože se časem naučila nosit ruku nenápadně sevřenou,“ uvádějí autorky. Ačkoliv byla matka Olgy dělnice, o nedělích brávala svou dcerku do divadla, obě se vyšňořily, a zde se Olga naučila milovat divadlo.

Seznámení s Havlem

„A právě tato záliba vlastně stála na začátku seznámení s o tři roky mladším Václavem Havlem. Poprvé se setkali na jaře roku 1953 v kavárně Slávie,“ píší autorky. Oba byli zcela rozdílní. Havel pocházel z buržoazní rodiny, byl přemýšlivý, uzavřený a trošku nesmělý, ale působil velmi srdečně a lidsky. Za to Olga pocházela z dělnické rodiny, ale vypadala jako aristokratka. Byla hrdá, nezlomná a měla v sobě jistý chlad, který „… dokázala dát najevo a který mohl být mylně vykládán jako nadřazenost, pohrdání,“ citují autorky přítele obou manželů Josefa Topola. Manželé Havlovi se vzali v roce 1964. A zbytek je historie. 

Video
Video se připravuje ...

VÁCLAV HAVEL (* 5. října 1936, † 18. prosince 2011) Videohub

Fotogalerie
18 fotografií