První korbel napěněného moku servírovali U Fleků jen pár let poté, co Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. „Samozřejmě nás to těší. Však se vždycky říkalo, kdo nebyl U Fleků, jako by nebyl v Praze,“ směje se spolumajitel podniku Ivo Brtník.

Trochu ho ale překvapilo, že v žebříčku zvolili hosté jako jídlo, které je třeba U Fleků vyzkoušet, svíčkovou. „Myslím, že populárnější jen náš guláš. A také se k pivu líp hodí chutově,“ radí restauratér.

První Vídeň

Žebříček sestavuje gurmánský cestovatelský server Taste Atlas. Hlasují v něm zaregistrovaní gurmáni, kteří cestují po celém světě. První místo obsadila restaurace Figlmüller ve Vídni založená 1905 proslavená svým řízkem. Na druhém místě je podnik Katz´s Delicatessen, který najdeme od roku 1888 v New Yorku. Bronzovou příčku obsadila luxusní restaurace Warung Mak Beng na indonéském ostrově Bali.

Pražská restaurace U Fleků, založená 1499, je v první desítce ikonických podniků nejstarší. Hostinec s delší tradicí najdeme až v další dvacítce, a to irský Brazen Head. Jde o nejstarší hospodu v celém Dublinu, první pivo tam středověcí hostinští servírovali roku 1198. V první padesátce se umístil ještě další český podník. Na 38. příčce najdeme pražské Cafe Imperial, kde hosté nejlépe hodnotí tamní kulajdu. 

Video
Video se připravuje ...

„Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla Markéta Volfová, Lukáš Červený

524 let vaří pivo

Pražský dům U dvou strak, kde se dodnes pivo vaří, koupil v roce 1499 Vít Skřemenec se svou manželkou Dorotou. Začali v něm provozovat sladovnické řemeslo. Jméno U Fleků dostal v roce 1762 podle Jakuba Flekovského, který hostinec koupil.

Gabriela Vránová z Chalupářů: Stud!

Legendární tanec v minisukni na stole U Fleků předvedla Gabriela Vránová coby Anička Čiháková (†78) v seriálu Chalupáři (1974). „Velmi jsem se styděla! Upřímně řečeno jsem se hlavně bála, že mi budou všichni chlapi, co seděli u stolu, koukat pod sukni. Chlapi jsou chlapi. Nakonec to ale byla velká zábava,“ vzpomínala později herečka. Sál vypadá stále podobně jako v době natáčení.

U Fleků v Chalupářích (1975)
Autor: archiv Blesku

Víte že?

Skupina chorvatských studentů založila U Fleků po zhlédnutí zápasu Sparty se Slavií slavný klub Hajduk Split.

Fotogalerie
44 fotografií