Pražský Royal Theatre Club se stal dějištěm souboje nadějných českých barmanů. V rámci soutěže Kinley Grand Cocktail Cup se zde utkala finálová šestice, která postoupila na základě výběru odborné poroty. Do prvního ročníku soutěže se přihlásilo přes 60 barmanů. Podmínkou byl minimální věk 18 let a prokazatelná barmanská zkušenost. Za domácí úkol měli připravit long drink z maximálně pěti surovin a jednou z nich byl nealkoholický nápoj Kinley dle výběru. Doma připravené suroviny včetně postupu přípravy pak zaslali k posouzení odborné poroty. Ta následně ze všech přihlášených vybral šest nejlepších, kteří se utkali ve finálovém klání.

Mezi porotce zasedli ti nejzkušenější z oboru: Miloš Danihelka z L´Fleur baru, Filip Stránský z AnonymouS baru a vítěz řady barmanských soutěží Štěpán Šimánek. Celým večerem diváky i soutěžící provázela dvojce zkušených barmanů a ambasadorů Tomáš Kubíček a Tomáš Kučera. V rámci prvního soutěžního kola pak měla vybraná šestice za úkol znovu připravit svůj Signature drink, tentokrát ale přímo před zraky poroty a diváků.  Porota pak následně vybrala čtyři nejlepší, a to na základě použitých barmanských technik, samotné chutě ale i prezentace nápoje.

V dalším kole probíhal divácky velmi populární Speed mixing kdy soutěžící vždy soupeří „jeden na jednoho“. Cílem tohoto kola bylo v co nejkratším čase připravit 4 Kinley míchané drinky (ze současného letního meníčka - Gin Tonic, Martini Fiero, Bacardi & Kinley a Nemiroff & Kinley). Rozhodující byl nejen čas ale také vzhled, technika a chuť drinku. Poražení z tohoto kola se společně umístili na třetím místě.

Posledním finálovým kolem byl tzv. Mystery box. Finalisté točili kruhem, na kterém bylo 10 různých surovin. Ze suroviny, na které se zastavila šipka, museli soutěžící namíchat koktejl. Časový limit na přípravu finálového drinku byl 30 minut. Soutěžní porota následně hodnotila vzhled, chuť, celkový dojem, originalitu a jméno drinku. Z finálového klání pak vzešel vítěz, kterým se stal talentovaný barman Jaroslav Jeřábek z pražského baru AnonymouS. Ten se může vedle cenného vítězství radovat i z další krásné ceny, kterou je zájezd pro dvě osoby na letošní Athens Bar Show včetně kapesného. Jaroslav Jeřábek podával po celou dobu soutěže velmi konzistentní výkony a o svých schopnostech přesvědčil i odbornou porotu. Připravil velmi dobrý koktejl, se kterým se kvalifikoval. Měl dobrý čas a techniku ​​ve speed round a v Mystery Box použil několik technik k namíchání výherního drinku z ingredience, kterou si vylosoval v jeho případě se jednalo o okurku. Ke svému barmanskému umění přidal i tolik potřebnou kreativitu.

„Těší nás obrovský zájem mladých talentovaných barmanů o účast v naší nové soutěži. Bylo skvělé sledovat s jakou vášní a zápalem k tomu přistupují a jak skvěle dokáží využít své nabyté znalosti a zkušenosti. Zároveň jsme prověřili i jejich schopnost improvizace a práce pod tlakem. Soutěž a soutěžící měli vysokou úroveň a kvalitu a jsem si jistá, že o řadě z nich v budoucnu ještě hodně uslyšíme,“ říká Ivana Michalicová, manažerka kanálu HoReCA pro Coca-Cola HBC ČR a SR.

„Výhra v soutěži mi dodá další sebevědomí, které mě nějakou dobu bude popohánět, abych na dalších soutěžích mohl být zase o kousek lepší než teď,“ reagoval po svém vítězství Jaroslav Jeřábek a nastínil i další plány do budoucna: „Určitě se jednou chci vyrovnat znalostmi a zkušenostmi barmanské špičce u nás a jakýmsi způsobem se mezi ně zařadit a také si jednou otevřít s partnerkou náš vlastní podnik.“

Fotogalerie
9 fotografií