„Podle předběžných zjištění nedošlo k utržení, pádu ani zřícení výtahu. V důsledku přetížení došlo k překonání trakce nosných lan na trakčním kole, čímž kabina výtahu sjela ze druhého patra rychlostí přibližně 0,5 metru za sekundu. Kabina dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila,“ informovala FN Bulovka na Twitteru. Dosednutí to ale moc hladké nebylo, seniorka (asi 70) si zlomila nohu, dalších 12 lidí včetně čtyř dětí vyvázlo s potlučeninami.

Výtah by pro tyto případy měl být vybaven omezovačem rychlosti. Ten ho má v případě, že se nekontrolovaně řítí dolů, zastavit. Jak je tedy možné, že sjel o dvě patra?

Překročená rychlost?

„Jde o to, zda vůbec překonali rychlost, na kterou je omezovač nastaven. Kdyby to sjíždělo rychleji, tak by se měl zastavit. Překonali trakční schopnost toho zařízení, jinými slovy protiváha byla překonána váhou pasažérů,“ řekl Blesku Stanislav Mikule, majitel servisu výtahů v Liberci. S ním souhlasí i výtahový technik ze Zlína.

„Pokud kabina nepřekročí vybavovací rychlost, tak se nespustí omezovač, který tlumí náraz. V opačném případě dojde k mechanickému zaseknutí do vodicích kolejí,“ popsal a dodal, že starší typy nemají bezpečnostní prvky, kterými disponují ty nové. „Ty už mají vážení, které přetížený výtah zablokuje,“ vysvětlil Mikule.

Vydrží dvojnásobek

Přeplnit kabinu zdviže není snadné, zpravidla tam pro takovou váhu není dostatek místa. „Výtah by měl udržet přibližně až 200 procent maximálního zatížení,“ shodují se odborníci. Pokud je tedy uvnitř výtahu uvedena maximální nosnost šest osob/500 kg, měla by kabina vydržet dvojnásobek, což je v tomto případě celá tuna.

Daniela popsala: Pád během sekund

Do výtahu, kde už bylo sedm lidí, se nacpala ještě šestičlenná skupinka včetně paní Daniely. „Kamarádka je taková silnější, a jak nastoupila, tak výtah začal padat. Byly to sekundy,“ popsala. Po vyproštění ona i další pasažéři podstoupili preventivní vyšetření. „Všichni lidé z výtahu, včetně čtyř dětí, jsou už z nemocnice propuštěni. Jediná zraněná žena s frakturou hlezna byla rovněž propuštěna do domácího léčení,“ uvedla včera mluvčí Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

Video
Video se připravuje ...

Daniela byla ve výtahu, když se zřítil. Popsala hrůzostrašný zážitek. (25. června 2023) David Malík

Magistrát: Byl v pořádku

Cedulky s označením nosnosti by měly být dle odborníků v kabině i na nástupišti v každém patře. U zříceného výtahu ale zvenku chybí. Špitál se viny zbavuje, budova je totiž majetkem pražského magistrátu.

Kapacita výtahu byla překročena více než dvakrát. V případu budeme vystupovat v roli poškozeného. Poslední revize se uskutečnila v září a výtah byl v pořádku i z hlediska všech označení, která musejí být součástí kontroly,“ řekl na dotaz Blesku mluvčí města Vít Hofman. Případ policie vyšetřuje pro obecné ohrožení z nedbalosti. Výslech všech svědků ještě neproběhl a bylo zadáno vypracování znaleckých posudků.

Blesk Víte, že...

Odborné prohlídky se u veřejně přístupných výtahů určených k dopravě osob nebo osob a nákladů provádějí jednou za tři měsíce. Odborné revizní zkoušky pak jednou za 3 roky. 

Fotogalerie
52 fotografií