Pachatelé loni při prohlídce orloje ve Staroměstské radnici rozbili prosklené dveře oddělující místnost s apoštoly od kaple. Padající sklo následně způsobilo na třech sochách řezné a různě hluboké defekty na polychromii i ve dřevě. „Před třemi nedělemi se apoštolové konečně mohli odstěhovat do restaurátorské dílny, pan (Jiří) Matějíček je opravil a dneska (ve středu, pozn. red.) jsme je tam vrátili. Všechno je v pořádku,“ řekl Skála.

Provazník dodal, že původní sklo nahradilo bezpečnostní, které se v případě podobného incidentu, jako byl ten loňský, nevysype do stroje orloje. Jinak ale podle orlojníka není běžné, aby se návštěvníci chovali agresivně, naposledy v roce 2010 vandal zvenku poškodil sochu Hvězdáře. „Jinak s návštěvníky problémy nebývají,“ řekl Skála. Dodal, že momentálně nejsou v plánu žádné další práce a stroj funguje tak, jak má.

Orloj je přistavěný k jižní straně gotické věže Staroměstské radnice, která je národní kulturní památkou a jejíž stavba byla dokončena v roce 1364. Dlouho se věřilo, že orloj pochází z roku 1490. Ve druhé polovině 20. století se ale díky nálezu nových dokumentů zjistilo, že nejranější zmínka o orloji je datována k 9. říjnu 1410.

Velká rekonstrukce

V roce 2018 byla dokončena poslední velká rekonstrukce orloje, loni se pak objevila kritika podoby nové desky kalendária, kterou vytvořil dnes už zesnulý malíř a restaurátor Stanislav Jirčík. Jeho pojetí kalendária, jehož původní verzi vytvořil v roce 1866 Josef Mánes, kritizoval mimo jiné člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, který podal stížnost Památkové inspekci. Podle následně zveřejněných snímků se nová kopie v řadě detailů liší od originálu a Jirčík mimo jiné výrazně pozměnil podobu některých postav. Město se proto rozhodlo nechat udělat novou kopii, na které pracuje Akademie výtvarných umění.

Fotogalerie
11 fotografií