Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po společném jednání uvedl, že metropole a Středočeský kraj jsou neoddělitelně propojené, Středočeši dojíždějí do Prahy za prací a Pražané jezdí ven z města za rekreací, případně se tam i stěhují. Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se vyjádřila podobně, zdůraznila, že do Prahy denně dojíždí na 300 000 Středočechů.

Školy

Ve školství se podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) obě politické reprezentace zabývají problematikou kapacity základních a zejména středních škol. „Společně budeme apelovat na stát, aby digitalizoval přijímací řízení na střední školy,“ uvedl. Dodal, že vedení města a kraje se shodla i na nutnosti vzniku fondu školské infrastruktury, kterým by stát podporoval výstavbu škol v regionech.

Další oblastí spolupráce má být úprava skladby oborů středních škol, kde jak Praha, tak kraj připravují dotazníkový průzkum mezi osmáky a deváťáky, na základě kterého chtějí vyhodnotit, jaké obory posílit či naopak omezit. Radní kraje Milan Vácha (STAN) uvedl, že na úpravách by měl spolupracovat i Národní pedagogický institut.

Trolejbus a tramvaj

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v souvislosti se spoluprací v dopravě zmínil společný projekt stavby tramvajové trati z Kobylis do Zdib. Středočeský krajský úřad podle něj do konce června podá žádost o územní rozhodnutí, trať by mohla stát v roce 2028. Jeho středočeský kolega Petr Borecký (STAN) dodal, že náklady na stavbu budou asi 2,5 miliardy a 85 procent by mohlo jít z fondů EU.

Další tratí propojující Prahu se Středočeským krajem má být trolejbus, který bude jezdit z Českomoravské do Brandýsa nad Labem. „Myslím, že dokončení by mohlo být už v roce 2026, opět za předpokladu, že nedojde k nějakým zásadním výhradám v povolovacím procesu,“ řekl Hřib. Město s krajem budou spolupracovat také na projektu natírání vlaků antigraffiti nátěry, společně soutěží i autobusové dopravce a připravují soutěž na vlakové spoje.

Představitelé Prahy a Středočeského kraje v lednu podepsali memorandum o spolupráci, které se týká kvality života obyvatel, technické a dopravní infrastruktury, životního prostředí, školství a dalších oblastí. „Možná, že ho v některých bodech ještě doplníme,“ řekl Svoboda.

Fotogalerie
9 fotografií