Kipkorir Konga rozhodl trhákem na čtrnáctém kilometru a zvítězil s náskokem 23 sekund před Maxwellem Kortekem Rotichem z Ugandy, třetí skončil o pět sekund zpět další Keňan Geoffrey Kimutai Koech. Se snahou o třetí triumf v české metropoli neuspěl další reprezentant běžecké velmoci Benard Kimeli, vítěz z let 2018 a 2019 doběhl šestý téměř minutu po vítězi.

Jak si vedly ženy?

Vedoucí žena letošních světových tabulek Jepchumbaová Kimaisová zvítězila s náskokem 42 sekund před krajankou Janeth Chepngetichovou a navázala na únorový triumf v půlmaratonu z Barceloně, kde dosáhla času 1:04:37. Třetí v Praze skončila Ftaw Zerayová Bezabhová z Etiopie (1:07:15).

Česká stopa

Vebr, český šampion na dráhové pětce, pro sebe rozhodl souboj s úřadujícím domácím mistrem v půlmaratonu Jiřím Homoláčem, kterého porazil o sekundu. Třetím českým běžcem v cíli byl Tomáš Křivohlávek (1:07:59).

Stewartová neuspěla s útokem na hranici 72 minut, ale potvrdila pozici české jedničky s náskokem 24 sekund před Terezou Hrochovou. Celkově devátá doběhla o dalších patnáct sekund zpět Barbora Macurová.

Kolaps běžce

Celkem 30 lidí zdravotníci ošetřili. Devět lidí skončilo v nemocnici, jeden muž byl dokonce v bezvědomí. Na twitteru to oznámila pražská zdravotnická záchranná služba. Závod na trase o délce přes 21 kilometrů začínal dopoledne v centru Prahy. Podle webu pořadatelů se na něj přihlásilo asi 11 500 lidí.

Nejčastěji zdravotníci v souvislosti s běžeckým závodem řešili kolapsy. „U jednoho muže bylo z důvodu přetrvávajícího bezvědomí nutno zajistit dýchací cesty, připojit na UPV (umělou plicní ventilaci, pozn. red.),“ sdělili pražští záchranáři.

Zdravotnická záchranná služba měla k ošetření při půlmaratonu zázemí ve speciálním voze Golem, kde bylo připraveno osm zdravotníků a jeden lékař a další pracovníci služby. Nasazena byla také kromě sanitek i čtyřkolka a záchranáři ve zdravotnickém stanu. Pražským záchranářům pomáhali při akci také armádní zdravotníci.

Video
Video se připravuje ...

Takhle bolí uběhnout ½ maraton! 21 km není žádná brnkačka, ale dá se to Adam Balažovič/bpž

Fotogalerie
33 fotografií