Arcibiskupství pražské koncem minulého roku uvedlo, že chce do nájemního bydlení jako svého zdroje příjmů vložit do roku 2025 téměř tři miliardy korun a plánuje mít tisíc bytů. Půjde o nákup nových nemovitostí, opravy činžovních domů i vlastní development.

Prominentní nájemce

Značka XPlace má v nabídce pouze nové či komplexně rekonstruované byty, některé i vybavené. Kromě Dejvic a Zličína nabídne během dubna dalším zájemcům 37 bytů ve dvou bytových domech na Střížkově, v druhé polovině roku pak plánuje začít se stavbou většího nájemního komplexu blízko metra Budějovická. Jeden z bytů v Praze 6 je podle arcibiskupství pronajatý pro bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Ceny nájemních bytů jsou nastaveny jako komerční a výnos z nájmů pomáhá financovat hlavní činnost v arcidiecézi pražské, tedy duchovenskou činnost, církevní školství a charitu. Právě charita pak je schopna poskytovat sociální bydlení slabším skupinám a potřebným.

Realitní společnost

Společnost XPlace vznikla v roce 2021 jako zastřešující instituce pro development, správu a nabídku nájemního bydlení, které touto cestou chce poskytovat arcibiskupství pražské. Nájemní bydlení bude tvořit jednu z klíčových výnosových aktivit církve po roce 2030, kdy skončí státní příspěvek na provoz církve.

Nyní XPlace v Praze vlastní 80 bytových jednotek, které pronajímá a udržuje. V Jaselské ulici se začínalo s 16 byty, na Zličíně je k dispozici 63 bytů. Byty na Střížkově, ve Stodůlkách a na Smíchově budou dostavěny a k dispozici budou příští rok.

Arcibiskupství uvádí, že dalším zdrojem jeho příjmů by mělo být lesní hospodářství, naopak zbavovat se chce obtížně spravovatelného majetku. Vedle avizovaného prodeje Jindřišské věže v Praze arcibiskupství zvažuje i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je ztrátový.

Video
Video se připravuje ...

Zeman v Srbsku: Volby prezidenta bylyy referendem o Babišovi Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček

Fotogalerie
10 fotografií