Pokud jste o kratomu nikdy neslyšeli, zkuste se zeptat dospívajících ve svém okolí, právě ti jsou totiž jeho nejčastějšími uživateli. Jedná se o přírodní látku původem jihovýchodní Asie. Zelený prášek obsahuje spoustu alkaloidů, které ovlivňují lidskou psychiku. Nejnebezpečnější je ale mytragynin, který u dětí v nadměrném množství může zastavit i dech. V menším množství má podobné účinky jako káva, tedy stimulující, ve velkém množství má naopak podobné účinky jako sedativa.

Děravá legislativa

„Pokud dítě užije množství kratomu, které bude příliš vysoké, tak v útlumu bude mít potlačenou bolest, lehkou euforii, bude utlumenější, zrelaxované. Kdyby ale ta dávka byla nadměrná, tak ten útlum může být tak velký, že to může utlumit dýchací centrum a dítě může přestat dýchat,“ varuje před rizikovými následky adiktolog. Adam Kulhánek.

A zatímco ve zmiňované Asii, odkud pochází, je jeho distribuce regulovaná. V Česku ho lze koupit kdekoli, buď volně na internetu, nebo v automatech, které najdeme i v obchodních centrech nebo ve stanicích metra, o možné regulaci se teprve jedná. „Prodejci hovoří o tom, že ta látka je pro účely sběratelství. Čili že to je suvenýr a není určený k lidské konzumaci. Nedodávají k té látce další informace, o účincích nebo rizikovosti tak, aby se vyhnuli zákonu,“ vysvětlil Kulhánek.

Automat v metru

A právě ve stanici metra Strašnická se koncem minulého týdne objevil automat na tuto podpůrnou látku. Radnice městské části o tom informovala na sociální síti Facebook. „Rádi bychom upozornili všechny obyvatele Městské části Praha 10, kteří se pohybují u metra A stanice Strašnická, že v podchodu se nachází automat s návykovou látkou Kratom. Městská část Praha 10 se snaží situaci řešit s příslušnými orgány. Děláme vše, co je v našich silách, aby z prostoru, kudy chodí velké množství dětí, tento automat zmizel.“

Je třeba upřesnit, že prostory vestibulu metra nemá ve správě městská část, ale Technická správa komunikací (TSK). „Na základě jednání s TSK jsme v pátek poslali oficiální žádost, aby TSK učinila veškeré možné kroky vedoucí k odstranění automatu. TSK by měla dnes poslat výzvu nájemci k odstranění. V současné době je věc v rukou TSK a my jsme udělali vše, co jsme jako Úřad Prahy 10 mohli,“ sdělil Blesku radní Mikuláš Pobuda (ODS).

Stejný postup potvrdila i mluvčí TSK. „Nastalou situaci s nájemcem nebytových prostor řešíme a budeme žádat o odstranění automatu,“ potvrdila mluvčí. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kratom může zabíjet děti. Látku lze koupit legálně, varuje adiktolog Jiří Marek

Fotogalerie
14 fotografií