V loňském roce se podařilo radnici vyřešit majetkové spory s vlastníky okolních pozemků a pustila se do rekonstrukce zanedbaného parku Dlážděnka, ze kterého jsou mimo jiné i nádherné výhledy na Prahu. Zmizely příbytky bezdomovců a dělníci se pustili do práce. První etapa proběhla a na první pohled se zdá, že je park skoro hotový, místním rodičům ale stále schází dětské hřiště, kterých je v okolí nedostatek. To nejbližší je podle nich stále přeplněné a navíc není vhodné pro nejmenší děti.

„Měli jsme super dětské hřiště v parku Dlážděnka, kde se scházely všechny děti s rodinami z okolí, protože v těsné blízkosti žádné jiné není. V únoru 2022 ho zčistajasna zbourali a začali rekonstruovat park. Hřiště mělo být údajně navráceno v rámci druhé etapy, která měla být hotová do konce srpna 2022. Všichni jsme se nemohli dočkat, ale od června 2022 se v parku nic neděje, a na dotazy, kdy bude hřiště hotové, nám radnice neodpovídá,“ píše v petici její autorka Lucie Čeloudová.

Vše komplikuje soudní spor

Autorka petice společně s ostatními rodiči navíc nechápe, proč není možné prozatím do parku umístit alespoň původní herní prvky, které se v současné době „válí na parkovišti za radnicí“. Jenže problém je trochu komplikovanější a v tomto případě není na vině nečinnost radnice. Jak už bylo řečeno, majetkové poměry v okolí parku Dlážděnka jsou dlouhodobě komplikované a nyní se opět vyhrotily tak, že skončily u soudu. Jeden z majitelů pozemků se s radnicí soudí o příjezdovou cestu ke svému pozemku.

„Střetává se tu víc názorů, přání a představ. Svět není černobílý, nejsou kovbojové jen v bílých a černých kloboucích. K jednání, kde se s nimi pan starosta snažil domoci nějaké dohody, jsem byl přizván jako svědek,“ napsal pod diskuzi k petici místostarosta Prahy 8 Martin Cibulka (ODS).

Slova místostarosty potvrdil Blesku i mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. „V loňském roce proběhla první etapa revitalizace parku Dlážděnka v Kobylisích. Protože lidé z blízkého okolí parku podali správní žalobu k soudu, nelze do rozhodnutí soudu přistoupit ke kolaudaci první etapy a tím ani nejde obnovit dětské hřiště v parku. Příprava výstavby dětského hřiště tedy bude pokračovat v závislosti na rozhodnutí soudu.“

„Městská část Praha 8 samozřejmě chce stavbu dokončit a také chce, aby v parku bylo umístěno dětské hřiště. Musí ale respektovat zákony a předpisy. Bez kolaudace městská část nesmí v tomto prostoru umístit ani provizorní dětské hřiště,“ uzavřel mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Testováno mámou: Chytré hry pro děti Videohub

Fotogalerie
12 fotografií