Stadion Strahov je svojí rozlohou největší na světě, jeho kapacita činí 250 000 míst, z toho 56 000 k sezení. Betonový kolos využíval minulý režim především ke spartakiádám, po revoluci se zde konalo několik koncertů zahraničních hvězd, a tak si zde zahráli třeba legendární Rolling Stones. Udržovat takový kolos je ale finančně velice náročné, navíc zde panovaly složité majetkové poměry. Stadion chátrá a nejen pražští politici si lámou hlavu nad jeho využitím.

„V minulosti vznikla řada urbanistických studií a akademických prací na téma využití Strahova – od ryze krajinných a přírodních variant propojujících oboru Hvězda, Ladronku, Strahov a Petřín ‚oslím můstkem‘ přes Jelení příkop na Letenskou pláň až po studie navrhující intenzivní využití pro bydlení. Vznikla také studie prověřující umístění národního fotbalového stadionu. Ideových dokumentací tedy máme dost a mělo by se začít s cílevědomou přípravou konverze území,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Ondřej Boháč.

Technologické centrum

Na studii nakonec ale nedošlo, místo toho by na Strahově mohlo vzniknout technologické centrum, kde by mělo spolupracovat hlavní město, ČVUT Studentské unie ČVUT a partneři – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s Venture studiem a investičním fondem DLTG.

Cílem je vytvoření inovačního světa pod hlavičkou ČVUT ve spolupráci se Studentskou unií ČVUT. V první fázi získá ČVUT do zápůjčky prostory komentátorů ve východní tribuně stadionu, kde se začnou usazovat první start-upy. Ve spolupráci s firmou Průša Research zde vznikne také zkušební laboratoř. Do budoucna jsou plány mnohem větší a doufám, že se podaří zrealizovat rekonstrukci nejprve celé východní tribuny, a pak i dalších částí stadionu,“ říká pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP09).

Výhodou vzniku takového centra, a ještě přímo na Strahově, by bylo jednoduché propojení studentů z ČVUT s inovativními firmami, je to lákavé i pro firmy, které tak na oplátku mohou získat nové talenty. „Teď jde hlavně o to, aby si ČVUT ve spolupráci se svými partnery otestovalo funkčnost jednotlivých prostor, aby se nedělala pompézní projektová studie, která ukáže, že nebude vyhovující tomu místu,“ vysvětluje radní Chabr. 

Pokud se projekt osvědčí, mělo by dojít k rekonstrukci tribun ve větším rozsahu. To však bude znamenat investice v řádech jednotek miliard, na to by město společně s ČVUT rádo sehnalo peníze z evropských grantů.

Fotogalerie
29 fotografií