Operaci provedl primář kardiologického oddělení nemocnice profesor Petr Neužil. Zcela nový typ přístroje na podporu zpomaleného srdečního rytmu obsahoval baterie i stimulátor v jednom a implantoval se přímo do srdce. Běžný kardiostimulátor se dává pod kůži pod klíční kostí a elektrody se vedou do srdce cévami. Primář ocenil výhody pro pacienty. Tělem nejsou vedeny žádné „dráty“, a tak klesá riziko infekce i mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem je možnost větší pohybové aktivity, pohodlí a příznivý kosmetický efekt.

Bezdrátový kardiostimulátor LCP se vkládá do srdce z vpichu v třísle cévním systémem pomocí tenkého vodiče. Upevní se v hrotu pravé srdeční komory. Zákrok trvá 15 minut, pacient je při vědomí. Znecitliví se jen místo vpichu. Baterie kardiostimulátoru LCP, která je zhruba dvacetkrát menší než u běžného přístroje, vydrží stejnou dobu - minimálně šest let. Až přístroj doslouží, lze ho pomocí tenkého vodiče vyjmout a zavést nový.

Kardiologové v Nemocnici Na Homolce pak v červnu 2020 voperovali zcela nový typ bezdrátového kardiostimulátoru Micra AV,který se zavádí bez elektrod přímo do srdce.

A letos v únoru zavedli lékaři téže nemocnice v rámci nové studie pacientovi další nový typ bezdrátového kardiostimulátoru, takzvaný dvoudutinový stimulátor, který se implantuje do srdeční komory a síně. Dosud se tyto bezdrátové přístroje omezovaly na jednodutinovou stimulaci, zaváděly se buď do pravé komory, nebo síně.

Vysoká úroveň české kardiologie

„Zapojení kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce do tak významné studie je logickým krokem. V roce 2012 jsme byli vůbec prvním pracovištěm na světě, kde se pacientům implantoval bezdrátový kardiostimulátor do pravé komory. Jsme velmi hrdí na to, že jsme i tento zákrok mohli provést ve světové premiéře. Vnímám to jako potvrzení vysoké úrovně celé české kardiologie. Pevně věříme, že se dvoudutinová leadless kardiostimulace brzy prosadí do běžné klinické praxe,“ uvedl Petr Neužil.

První kardiostimulátor na světě byl voperován v roce 1958, měl velikost hokejového puku. O čtyři roky později byl první přístroj voperován v tehdejším Československu.

Fotogalerie
5 fotografií