V Praze podle Nesvačila od vyklizení Kliniky exekutorem začátkem roku 2019 schází prostor pro nezávislou kulturu a pořádání akcí, které překračují hranice trhu. „Nestojíme o konflikt, jen si myslíme, že je absurdní, aby vedle sebe existovaly prázdné domy a lidé bez domova. V Praze se nachází stovky prázdných nemovitostí, přesto je důstojné bydlení pro spoustu obyvatel naprosto nedostupné,“ uvedl.

Squatteři původně uvedli, že zamýšlejí zůstat co nejdéle a chtějí s úřady jednat o legálním získání prostoru. Policie zjišťuje, zda jde o nelegální vniknutí do budovy, situaci na místě sleduje. Valovič uvedl, že požádal policii, aby zatím nezasahovala. Podle starosty ale není obsazená budova vhodná a považuje ji za nebezpečnou pro aktivity zamýšlené squattery.

Podle katastru nemovitostí vlastní objekt ve Strašnicích hlavní město a do správy ho má svěřená městská část Praha 10. Podle webu Prázdné domy, který mapuje nevyužívané nemovitosti, se jedná o součást bloku bytových domů postavených v roce 1960. Město v posledních letech zvažuje, že na místě zhruba 14 let prázdných budov postaví nájemní byty, záměr se zatím neposunul. Městská část chtěla objekt prodat, ale z plánu sešlo. V budově se podle místní často zdržují drogově závislí a bezdomovci

Zájemcům o účast na sobotní akci organizátoři kolem 10:00 odpoledne odeslali lokaci prázdné budovy, kterou následně na webu zveřejnili po 13:00. Podle tiskového prohlášení skupiny začali účastníci objekt vyklízet od odpadků, na místě je k dispozici zdarma káva, veganský guláš či pečivo s pomazánkou. Na večer squatteři chystají promítání filmů se sociální tematikou. Přítomní chtějí v objektu setrvat i přes noc a řada z nich si podle Nesvačila přinesla karimatky a spacáky.

Lidí jsou v budově nižší desítky. „Od dopoledne jsme tu vyklízeli celý prostor, vynosili jsme spoustu odpadků,“ řekla ČTK na místě zástupkyně squatterů. „Doufáme, že to všichni vezmou jako příležitost a důkaz, že to vlastně někdo začal řešit. Jsme tady, abychom podali pomocnou ruku,“ dodala. Přijde-li policejní výzva, aby prostory opustili, bude podle ní záležet na rozhodnutí každého účastníka.

Co na to policie?

„Pražští policisté společně s kriminalisty zjišťují, zda majitel nedal squatterům k obsazení nemovitosti svolení,“ řekl ČTK mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Další postup policie zvolí podle toho, co k věci zjistí, dodal.

Obsazených budov bylo více

Squatteři v Praze v posledních letech kromě bývalé kliniky v Praze 3 obsadili například v roce 2018 na několik dní usedlost Šatovka v Šáreckém údolí nebo o rok dříve na necelý den dvě budovy na rohu ulic Hybernská a Senovážná. Squaty v metropoli zatím prakticky vždy skončily zásahem policie, známé jsou případy Ladronky na Břevnově, Milady v Libni nebo Cibulky v Košířích.

Reakce na zrušení Kliniky

Skupina ODS vznikla jako reakce na vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika v lednu 2019. V minulosti skupina podle svého vyjádření v různých prázdných domech organizovala promítání filmů a další akce, v květnu minulého roku symbolicky zabavila kancelář exekutora Ivo Luhana, jenž si naúčtoval odměnu asi 290 000 korun za vyklizení Kliniky, kterou od té doby řeší soudy.

Ústavní soud ji již dvakrát zrušil nejprve jako příliš vysokou a poté naopak příliš nízkou. Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014 a později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala státní Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem.

V Praze je celá řada zanedbaných budov, které se stávají cílem squatterů. Za první pražský squat bývá označována budova Zlatá loď obsazená v roce 1990. Postupně vznikaly další squaty, mezi nejznámější patří vila Milada v Praze 8, bývalé statky Ladronka v Praze 6 a Cibulka v Košířích či bývalá dělnická kolonie Buďánka v Praze 5. Na všech těchto místech proti squatterům zasahovala policie, řada z nich skončila před soudem.

Video
Video se připravuje ...

Vyklízení žižkovské Kliniky. (2019) David Zima

Fotogalerie
71 fotografií