Historie Obrazárny Pražského hradu sahá až k rudolfinským sbírkám.V jejím souboru jsou díla malířů, jako jsou Tizian, Rubens, Tintoretto, Veronese nebo Cranach. Obrazárna vždy patřila k návštěvnickým lákadlům Hradu. Od roku 2019, kdy se v ní rozbila klimatizace, je zavřená. Prostor patřil k těm, kde bylo nejstálejší klima nutné pro staletí stará díla, která potřebují stabilní vlhkost a teplotu. Hrad uváděl, že připravil projekt na rekonstrukci Obrazárny, s příchodem covidu-19 ale přišly ztráty na příjmech z cestovního ruchu, které přípravy zbrzdily. Obrazy jsou umístěny v depozitáři, až letos v létě se otevřela výstava v Císařské konírně, která ukazuje asi polovinu děl z Obrazárny; prodloužena je do 18. prosince.

Původní odhady byly nepříznivé

Tehdejší vedoucí odboru kultury SPH Václav Beránek při otevírání výstavy koncem července novinářům řekl, že kvůli nedostatku peněz není jisté, kdy bude Obrazárna otevřená. Drastický dopad tržeb z turistického ruchu podle něj znemožnil opravu klimatizace. Na dotaz ČTK tehdy Beránek uvedl, že v roce 2019 byly náklady na rekonstrukci asi 30 milionů korun, dnes by podle něj byly asi 50 milionů korun. „Všichni chceme, aby se Obrazárna otevřela, ale jestli to bude za rok, za dva roky, za pět let nebo za 40 let, to vám teď neřeknu,“ uvedl tehdy.

Ve vedení SPH skončil koncem října její dlouholetý ředitel Ivo Velíšek, Beránkův nadřízený. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář výkonem funkce ředitele SPH dočasně pověřil ředitele administrativní sekce KPR Jana Nováka. Na obě místa má být vyhlášeno výběrové řízení.

Zavřená Obrazárna mě osobně velmi zlobila a dosavadní postup považuji za hrubou chybu. V řádu několika týdnů se teď odehrává malý technologický a organizační zázrak. Nepochybuji ale, že vše zvládneme a 1. ledna přivítáme první návštěvníky,“ uvedl Mynář v tiskové zprávě před několika dny.

Otevřeno už od ledna?

Novák ČTK řekl, že nechce komentovat vyjádření bývalého vedoucího kultury SPH ani bývalého ředitele SPH. „Obrazárna nemusela být zavřená, kdyby se na klimatizaci zapracovalo. Snažíme se, aby od 1. ledna byla Obrazárna otevřená ve svých tradičních prostorách, historička umění Eliška Fučíková tam dělá drobné úpravy, protože současná instalace je její autorská práce,“ řekl Novák.

Doplnil, že aktuální práce zahrnují kromě zprovoznění vzduchotechniky také malování, opravu toalet, úpravu vstupního prostoru nebo opravu schodiště. Otevřena má být po dlouhé době také reprezentační prodejna Pražského hradu.

Obrazárna Pražského hradu je jedna z nejstarších kontinuálně existujících tuzemských uměleckých sbírek, v novodobé podobě byla otevřena v roce 1965. Kolekce evropského malířství zahrnuje díla starých mistrů německé a nizozemské renesance, italské renesance a manýrismu i umělců středoevropského a holandského baroka.

Video
Video se připravuje ...

Aktuálně na Pražském hradě probíhá výstava Pravda vítězí: Tak zní motto nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu Bílého lva... Blesk – Ivan D. Hladík

Fotogalerie
41 fotografií