Více než rok už je lidem zapovězen vstup na severní část Sofijského náměstí. Za jeho novou podobu bývalé vedení Prahy 12 v čele se starostou Janem Adamcem (Piráti) utratilo zhruba 52 milionů korun. Od té doby nevyhovuje normám pro handicapované. Zhruba polovina nemá kolaudaci, je zahrazena a nesmí se používat. Žalostný stav se pokusila radnice za tři miliony korun napravit, opět se prý nepodařilo. Zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR (NRZP) při předkolaudační prohlídce minulý týden vznesli řadu připomínek.

Závad přibylo

„Přílišný sklon svažující se části náměstí byl odstraněn. Vznikly ale nové závady v podobě příliš vysokých výškových hran. Místy mají pět až osm centimetrů. Maximum povolené vyhláškou jsou přitom dva centimetry,“ poukázala na jednu z nich Dagmar Lanzová z NRZP. Nevyhovuje prý ani zábradlí, kterým stavbaři osadili problematické »uskakující« schody. „Upravená stavba opět neumožňuje samostatný, bezpečný a plynulý pohyb uživatelům ani osobám se sníženou schopností pohybu nebo orientace,“ dodala Lanzová.

Kolaudace se tak nekoná, byla odložena. „Rozhodnutí nebylo vydáno. Městská část se zabývá vznesenými připomínkami,“ sdělil mluvčí radnice Petr Kocián.

Vánoční komplikace

Chybějící kolaudace části »Sofijáku« je problémem pro chystané adventní akce, které na místě mají odstartovat 27. listopadu. Podle informací Blesku se radnice chystá nezkolaudovanou část náměstí zpřístupnit prostřednictvím tzv. »průchodu stavbou«. „V případě souhlasného stanoviska Policie ČR a Odboru dopravy MČ Praha 12 bude místo zpřístupněno chodcům s upozorněním, že prochází stavbou,“ řekl Petr Kocián.

Co je problém?

  • Zábradlí nejsou v předepsané výšce, nemají vhodně řešená madla ani přesahy přes první a poslední stupeň schodiště.
  • Výškové hrany dlažby a schodů jsou příliš vysoké, až o šest cm.
  • Nejsou ohrazena místa se sníženou podchozí výškou, kde hrozí úraz od kovové konstrukce schodiště.
  • Pro osoby se zrakovým postižením není zajištěno bezpečné vedení či vodící linie.

Fotogalerie
23 fotografií