Do dluhů vůči magistrátu, jeho organizacím nebo městským částem se může dostat kdokoliv, jehož finanční situace není zrovna příznivá. Což nyní s rostoucími cenami energií, potravin, pohonných hmot a dalších důležitých komodit, platí dvojnásob.

I děti načapané revizorem

Lidé se do dluhů vůči městu často dostávají kvůli neuhrazeným poplatkům, nedoplatkům za odvoz odpadu, dluhům vůči dodavatelům energií nebo kvůli nájmům v obecních bytech. Dlužníkem se ale může stát také dítě, které se stydělo rodičům svěřit, že dostalo pokutu od revizora v hromadné dopravě a kvůli penále se dlužná částka vyšplhala do násobků její původní výše.

Milostivé léto na pokračování

Pro všechny tyto případy je zde akce s názvem Milostivé léto II. Lidé, kteří se dostali do problémů s exekucemi mají do 30. listopadu příležitost si problémy vyřešit. Stačí zaplatit pouze jistinu svého dluhu, dále poplatek  1815 Kč exekutorovi, zbytek dluhu jim bude odpuštěn.

Video
Video se připravuje ...

Milostivé léto II.: Kdo ho může využít? Videohub

Milostivé léto II běží od 1. září, na uhrazení jistiny a poplatku mají dlužníci poslední dva týdny. Ti, kdo svého exekutora doposud nevyrozuměli o tom, že by akce rádi využili, by si měli domluvit osobní schůzku, radí magistrát.

Blíží se konec Milostivého léta 2, které se již nebude opakovat. Vzhledem k tomu, že má exekutor 15 dní na vypracování odpovědi, doporučil bych nyní dlužníkům komunikovat s exekutorským úřadem už jen osobně, aby se stihl celý proces zúřadovat. A stejně jako u Milostivého léta 1 i tentokrát Praha tento projekt příkladně komunikuje, takže se nemůže nikdo vymluvit, že by o něm nevěděl,“ uvádí zastupitel hl. m. Prahy a poslanec Patrik Nacher (ANO).

Obrovský zájem

Akce se koná podruhé a i tentokrát se těší velké pozornosti. „Zájem je obrovský, za dva měsíce jsme vyřešili stejný počet dotazů, jako za celé minulé Milostivé léto,“ řekla Blesku koordinátorka informační telefonní linky 770 600 800 pro pomoc s dluhy Renata Bořkovcová.

Dotazy na Milostivé léto v posledních týdnech patří mezi ty nejčastější. „Lidé se nás často ptají, jestli splňují podmínky pro odpuštění dluhů, obracejí se na nás, když mají problém s exekutorem, který například dlouho neodpovídá nebo mají dotazy ohledně jiných nejasností,“ vysvětila Blesku Bořkovcová. Na lince se volající vždy dozví veškeré relevantní informace, nebo je přinejmenším koordinátoři navedou na správnou cestu v řešení jejich problémů. To, jestli se problém podaří dlužníkům zcela vyřešit, podle Bořkovcové nejvíce závisí na tom, zda jsou dlužníci schopni uhradit původní dlužnou částku.

Bezplatná informační linka

Hlavní město k Milostivému létu II spustilo mohutnou informační kampaň, aby se informace dostala k co nejvíce lidem, které tyto potíže mohou trápit. Pražané se mohou obrátit se svou žádostí o pomoc, nebo dotazy na bezplatnou telefonní linku 800 100 000 zřízenou magistrátem.

Fotogalerie
10 fotografií