Akci milostivé léto umožnila novela zákona, začala loni 28. října a skončila o tři měsíce později. Lidem v exekucích například za jízdu na černo nebo stačilo splatit původní dluh, poplatek 908 korun exekutorovi a zbavili se tak často obrovských dluhů. Ne každý ale měl na zaplacení původní jistiny, i když se nemuselo jednat zrovna o astronomickou částku.

Na radnici Prahy 7 proto už před Vánoci vznikla veřejná sbírka, která měla za cíl pomoci lidem uhradit jistiny, tedy dluh, kvůli kterým se dostali do exekucí. „Za měsíc se nám sešlo přes 280 tisíc korun od více než 200 přispěvatelů,“ řekl starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

Sám to nazval jako cestu, jak pomoci lidi vykoupit z „dluhového otroctví“, ve kterém se ocitnou lidé, se kterými se dluhy táhnou celé roky a v podstatě splácí jen úroky bez nějaké vyhlídky na to, že by se jich mohli zbavit, protože jednoduše nenašetří dost peněz.

Ze 40 tisíc skoro 368 tisíc

Kvůli úrokům a penále můžou dluhy narůst až na mnohonásobek původní dlužné částky. „Ukázkovým příkladem je pan B., který na Sedmičce pracuje v úklidu. Pomohli jsme mu s uhrazením původních dluhů ve výši necelých 40 tisíc korun za zdravotní pojištění, čímž se zbavil astronomického příslušenství 366 tisíc korun,“ popsal jeden z případů radní Prahy 7 Jakob Hurrle (Praha Sobě).

Šance na nový život bez dluhů

Na radnici si i přímo vytipovávali s pomocí sociálního odboru občany, kterým by milostivé léto mohlo pomoci a pomáhali jim vyřídit potřebné papíry. Řada z nich se svojí situaci aktivně snažila řešit, ale chyběly jim peníze. Ze sbírky se nakonec podařilo oddlužit 17 lidí. Řada z nich si teď může oddechnout a pracovat bez obav, že jim bude exekutor strhávat peníze z výplaty a můžou vystoupit z oblasti šedé ekonomiky. Často se stává, že lidé s exekucemi raději pracují na černo. 

Peníze ze sbírky pomohly zaplatit i dluh za jízdu na černo paní G., která se po smrti manžela musí sama starat o dvě děti. Sice dlužila „jen“ něco přes 11 tisíc, v podstatě jí to paralyzovalo. Díky milostivému léto stačilo zaplatit za 2 pokuty necelých pět tisíc korun z veřejné sbírky a byla bez dluhů.

Na radnici se rozhodli pomoci i lidem, kteří do milostivého léta nespadali, ale radnice se rozhodla jim dluh odpustit. Jednou z nich byla paní K., které už deset strhával exekutor velkou část výplaty.

Zaplatila už více než dvojnásobek jistiny

Dlužila 185 tisíc korun za nájemné, celé roky ale splácela jen úroky a další příslušenství. Zaplatila více než dvojnásobek původního dluhu, přes 440 tisíc korun, aniž by se nějak blížila jeho splacení. Na splacení jistiny jednoduše neměla šanci si vydělat peníze, protože je v invalidním důchodu a i tak pracuje jako uklizečka na plný úvazek. Teď se po dlouhých deseti letec poprvé dočkala momentu, kdy jí přijde na účet celá výplata.

Přestože akce milostivé léto už skončila, začalo se už mezi politiky mluvit o tom, že by se mohla zopakovat.

Fotogalerie
22 fotografií