Kubistické pomníky bychom v celé České republice napočítali na prstech jedné ruky. Jeden takový se ale nachází v pražské Krči. Pomník obětem 1. světové války v Krči byl slavnostně odhalen 28. října 1931. Pozemek, na kterém se pomník nachází, poskytla velkostatkářka Marie Welzová, která zaplatila i velkou část nákladů na jeho realizaci. Autorem vlastního provedení pomníku byl akademický sochař Bohumil (Bohuš) Hlaváček.

Bohužel byl pomník dlouhá léta zanedbáván a už před revolucí vypadal hodně zanedbaně. V průběhu let se z něj ztratily i dvě mramorové desky, na kterých byla vytesána jména padlých. Praha 4 se proto rozhodla, že se pokusí jména vypátrat a pomníku vrátit jeho zašlou slávu a hlavně pietní funkci, aby se na padlé hrdiny nezapomnělo.

Detektivní práce

Problém ale byl, že nikde nebyl k nalezení jmenný seznam padlých, na které památník vzpomínal. „K dispozici je několik historických fotografií, ale žádná není v takové kvalitě, že by na ní byla čitelná jména padlých. Provedli jsme rozsáhlé „pátrání“ po těchto jménech. Žádná fotografie či seznam jmen z daného pomníku se nezachoval ani v Archivu hlavního města Prahy. Zde se dochovala pouze pozvánka Komitétu, který zve Městskou radu na slavnostní odhalení tohoto pomníku. Žádná fotografie (ani seznam jmen) není ani v dobovém tisku,“ vysvětluje místostarosta pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

Nepodařilo se kontaktovat ani rodinu sochaře Hlaváčka a stejně tak dopadlo pátrání u rodiny statkářky Welzové, ani oni neměli žádné fotografie, dokumenty nebo objednávku. Bylo tedy nutné zahájit doslova detektivní pátrání po jménech padlých. Zdrojem pro získání seznam padlých z Krče, které pomník v Sulické ulici připomíná, tak byly například archivní dokumenty Vojenského ústředního archivu, ale také úmrtní oznámení v dobovém tisku. Podle Hroza je ale víceméně jisté, že seznam, který se podařilo dát dohromady, není konečný. „Praha 4 uvítá každé upozornění, doplnění či jakýkoli další podnět, který pomůže poznat tuto část naší historie,“ dodal místostarosta

Praha 4 vypátrala jména padlých. Desky se jmény se v minulosti z pomníku ztratily
Autor: MČ Praha 4

Na opraveném pomníku je nyní instalován i QR kód, který zájemcům zobrazí aktuální seznam padlých a také informace o pátrání po jejich jménech.