Karlův most o výšce tři a půl metru a délce sedmdesát metrů ztvární světoznámý výtvarík Petr Sís na zdi Vojanových sadů. Dílo z modrých portugalských dlaždiček bude vyprávět historii Československa v letech 1918 až 1989. Plány zhotovit Velvet bridge mělo minulé vedení Prahy 1 už v roce 2019. Nakonec k němu ale nedošlo, z části i kvůli špatně zvolenému místu realizace.

Původně měl být Velvet bridge totiž na zdi parku Kampa, jenže umělec nezískal potřebná povolení. Zmiňovaná zeď je součástí protipovodňové ochrany Prahy a vytvářet na ni umělecká díla není možné.

„Rozhodli jsme se umístit mozaiku na zeď u Vojanových sadů. Jsou k tomu už všechna povolení, chystá se instalace. Věřím, že Sametový most se na zdi objeví v průběhu podzimu, ideálně vzhledem k zobrazované symbolice do 17. listopadu,“ řekl ke změně místa starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

O vznik díla, jehož cena je odhadována asi na pět milionů korun, se společně zasadili přátelé Petra Síse, novinář a šéfredaktor magazínu Forbes Petr Šimůnek a filantrop a zakladatel iniciativy Art for Amnesty, odnože lidskoprávní organizace Amnesty International, Bill Shipsey. Shipsey po celém světě zapojuje významné umělce do propagace témat spojených s dodržováním lidských práv a rozvojem demokracie.

„Na Malé Straně jsem vyrůstal a jsem moc rád, že se domluva s Prahou 1 podařila a dílo bude umístěné právě zde. Motiv mostu je tu celkem symbolický – mosty lidi spojují, zdi je rozdělují. Jsem tedy rád, že se zrovna tahle zeď v podstatě přemění na most,“ řekl ke svému dílu Petr Sís, který už dříve podotkl, že vznik díla bere jako svůj dar Praze.

Při příležitosti instalace Velvet bridge bude spuštěna aplikace, díky které se lidé budou moci dozvědět podrobnosti o jednotlivých symbolech, které budou, zakomponovány do mostních oblouků. „Tím získá umělecké dílo edukativní charakter,“ uzavřel Hejma. 

"Sametový most" výtvarníka Petra Síse měl být původně na Kampě nakonec bude na zdi Vojanových sadů
Autor: Petr Našič