Za panování bývalého starosty Prahy 1 Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) od konce roku 2018 do začátku 2020 málem přešla Nemocnice Na Františku pod správu hlavního města. K dohodě scházel krůček. „Jasně jsme deklarovali, že nemocnici nedáme, bude i nadále držena městskou částí,“ říká Petr Hejma (STAN), současný starosta Prahy 1. Městská část počítá v rozpočtu s provozním příspěvkem 74 milionů, aby zajistil nemocnici finanční krytí provozu, do budoucna však požaduje ekonomickou soběstačnost. 

Nemocnice pro všechny

Přitom ještě v roce 2018 to vypadalo, že se nemocnice přetransformuje na následnou péči místo té akutní. Současným hlavním cílem Petra Hejmy i ředitele nemocnice Davida Erharta je přetavit zařízení v centrální nemocnici rodinného typu. Neměla by fungovat pouze pro občany Prahy 1, kteří tvoří pouze zlomek pacientů, ale pro všechny Pražany. „Chceme, aby byla nemocnice součástí pražské zdravotní infrastruktury,“ dodává starosta Prahy 1. 

Do budoucna budou ve zdravotnickém zařízení poskytována všechna vyšetření a ostatní zdravotní služby. Ve středu 15. června navíc podpořila Rada MČ Prahy 1 návrh na vytvoření koncepce pro období 2022 až 2026. Ředitel vzpomíná, že v polovině července roku 2019, kdy byl pověřen řízením nemocnice, chyběla právě dlouhodobá koncepce chyběla. 

„Podepsalo se to i na situaci, kdy se některá oddělení rušila a jiná zase budovala,“ vzpomíná David Erhart. Od roku 2012, kdy nemocnice disponovala okolo 200 akutními lůžky, se jejich počet snížil na současných 113. Pro následnou péči je 59 lůžek. 

Velké plány

„Přežili jsme klinickou smrt, trošku jsme se stabilizovali, ale nyní bude samozřejmě trvat další roky, aby se rozvoj a záchrana nemocnice vydařila a abychom na území Prahy 1 vytvořili prostor pro poskytování zdravotní péče,“ konstatuje David Erhart. Současnému vedení se podařilo dosáhnout na dotační titul REACT-EU, který nemocnici daroval 149 milionů korun na rozvoj nemocničního vybavení nemocnice. Za 37 milionů korun koupila nemocnice například zbrusu nový CT přístroj, kterým ročně projde okolo 2,5 tisíce pacientů.

„Přímo v areálu nemocnice máme rozvojové území,“ informuje starosta. Jedná se o pozemek mezi nemocnicí a hotelem. Předpokládá se, že se zde brzy bude stavět nová nemocniční budova. Praha 1 začne pracovat na urbanistické úvaze, jaký objekt na novém území postavit. Ředitel by v nové budově rád viděl urgentní příjem s výjezdovým stanovištěm záchranky.  

Na zastupitelstvu Prahy 1 ve středu 15. června se podařilo prosadit zřízení 3. operačního sálu. „A potom se kousek od nás se nachází zakonzervované ARO. Chceme obnovit 6 lůžek, kde bývaly, do roku 2011,“ komentuje ředitel. Velkou novinkou bylo také zřízení gynekologického oddělení a otevření gynekologické ambulance v dubnu 2022. 

Interiér Nemocnice Na Františku.
Autor: Nemocnice Na Františku

Potíže s pacienty

Z důvodu bezpečnosti zaměstnanců by se řediteli také líbilo, když by část nové budovy sloužila jakožto služebna MP nebo PČR. „Počty různých agresivních jednání našich klientů se zvyšují. Zatím jsme tu neměli napadení žádné, ani střelnou zbraní, ale vidím v tom zase jeden z bodů do dalšího období. Musíme posilnit ochranu zaměstnanců v ústavní pohotovostní službě,“ dodává David Erhart. 

V okolí nemocnice se nachází mnoho nočních podniků, ze kterých do nemocnice často putují opilí agresivní turisté. Poměr cizinců ze záchranky vychází na 32 procent, což je nejvyšší poměr v širém okolí. Podobnou zkušenost s nebezpečnými pacienty má též hlavní sestra Hana Veselá. 

„Nejde jen o agresivní opilé turisty, kteří se samozřejmě také najdou,“ komentuje Hana. Problémy opakovaně působí také pacienti bez domova. „Byť by měli být hospitalizovaní, tak vám podepíšou revers a další den je tu máme znovu. Samozřejmě s nimi přijde pět kamarádů, kteří nám ohrožují zdravotní personál,“ dodává. Navíc s sebou agresivní klienti mohou přinést nože či pistole a personál nemá možnost, jak to zjistit.  

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají Videohub

Fotogalerie
31 fotografií