Legendární Zimní stadion Nikolajka, který zimním sportům slouží už od roku 1961, tuto sezónu už neotevře. V létě to oznámili majitelé s tím, že náklad na energie je tak velký, že to firma finančně neutáhne. Navíc by stadion potřeboval alespoň částečnou rekonstrukci technického zázemí a ani na to nejsou peníze. Bez zázemí tak zůstali stovky malých hokejistů i krasobruslařů.

„Bohužel nejsme schopni zajistit provoz zimního stadionu Nikolajka v následující sezoně. Jedná se o bezprecedentní situaci ovlivněnou faktory, na které se nebylo možné dopředu připravit - skokové nárůsty cen energií a dodacích lhůt technologií,“ uvedli v červnu majitelé – společnost NIKO Praha.

Petice 

Proto rodiče, trenéři, ale i sousedi z okolí Nikolajky začali sepisovat petici, za zachování zimního sportoviště na Smíchově. S peticí se i obrátili na Prahu 5, která s rodiči navázala spolupráci a poměrně rychle se podařilo najít i investora na stavbu provizorní haly.

„Podařilo se nám získat investora, který poskytne potřebnou finanční součinnost, využitelnou na realizaci dlouhodobého i krátkodobé řešení. Zavázal se provozovat, při dlouhodobé variantě, nový zimní stadion a umožnit realizaci veškerých sportovních činností HC Smíchov a krasobruslařského klubu Stadion Praha za podmínek odpovídajících podmínek pro oba kluby,“ uvedl radní pro oblast sportu David Dušek.

Demonstrace před magistrátem

Problém ale je, že Praha 5 nedisponuje žádným vhodným pozemkem, který by mohla ke stavbě nové hokejové haly poskytnout. Proto bylo třeba oslovit magistrát. Trenéři a malí hokejisté se toho ujali netradičně. Před posledním zasedáním zastupitelstva vyrazili na Mariánské náměstí v dresech, s hokejkami a branka a udělali si z náměstí provizorní hřiště.

„Kluci, fandím vám a led bude! Před magistrátem se koná asi nejroztomilejší demonstrace za poslední čtyři roky. Malí sportovci si zahráli na Mariánském náměstí hokej, čímž nám zastupitelům chtěli připomenout, že nemají kde trénovat. S radním pro sport Prahy 5 Davidem Duškem jsme ale našli řešení. Město zapůjčí pro provizorní halu pozemek,“ informoval na svém Facebooku primátorův náměstek a kandidát na primátora Petr Hlaváček (STAN).

Magistrát tedy rozhodl, že ke stavbě poskytne pozemky, které vlastní v Jinonicích u ulice Radlická. Podle dostupných informací by výstavba provizorní haly neměla trvat více než 16 týdnů.

Fotogalerie
16 fotografií