Vláda v pondělí stanovila maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny na šesti korunách včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), u plynu na třech korunách za kWh. S připočtením distribučních poplatků se celková cena bude pohybovat mezi sedmi a devíti korunami. Samosprávy či veřejné instituce by podle vyjádření zástupců vlády měly energie nakupovat prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Podle Chabra je v metropoli 695 365 domácností odebírajících elektřinu. V případě plynu je to 370 354, z toho 211 131 plynem topí. Chabr řekl, že vládní řešení považuje za smysluplné a i když ceny budou vyšší, než bylo dosud zvykem, neměly by být pro domácnosti likvidační.

Nižší ceny

Pokud jde o zajištění energií pro město, magistrát se podle radního bude snažit o to, aby přes státního obchodníka s energiemi dosáhl ještě nižších cen, než jaké zaručuje zastropování. Dodal, že je na místě debata o tom, zda do těchto nákupů nezařadit kromě samospráv a jejich příspěvkových organizací i akciové společnosti, které město stoprocentně vlastní a které zajišťují veřejné služby. „Například provoz MHD veřejnou službou je, ale je provozován městem vlastněnou akciovou společností,“ řekl.

Nyní má magistrát pro sebe a své organizace zajištěnou elektřinu od Pražské energetiky do konce letošního roku. Město podle dřívějších vyjádření letos platilo 110 až 150 eur za MWh, zastropovaná cena podle Chabra odpovídá 200 eur za MWh. Magistrát v souvislosti s energetickou krizí připravuje také úsporná opatření, v zimě plánuje topit na méně stupňů. Radní již schválili tendr na vybudování přivaděče vody z Vltavy, kterou by se mělo s pomocí tepelných čerpadel topit v budově Nové radnice.

Video
Video se připravuje ...

Hádky o drahé energie a jednání EU: V Bruselu s námi vytřeli podlahu, míní Havlíček. Nevím, co v té sektě hulíte, kontroval Síkela. 11.9.2022 CNN Prima News / Partie Terezy Tománkové

Fotogalerie
7 fotografií